Alla inlägg den 29 mars 2022

Av Nätverket Språkförsvaret - 29 mars 2022 15:57

Svar till Ingvar Gustafsson med insändaren "Friskoleelevers föräldrar ska inte betala dubbelt",  publicerad den 23/3:

 

Jag håller helt med dig att friskoleelevers föräldrar inte ska behöva betala dubbelt (skatt + skolavgift). De bör istället enbart få betala skolavgiften. Föräldrar till barn i kommunala skolor ska inte heller behöva betala dubbelt. Så långt är vi väl överens? (Tyvärr påpekade jag inte detta i mitt förra inlägg den 20/3). Istället borde hela systemet revideras. Den så kallade "skolpengen" borde skrotas. 


Friskoleelevernas föräldrar bör kunna söka en typ av "skattekompensation" för friskoleavgiften. Givetvis ska varken privata friskolor eller andra privata verksamheter direkt skattefinansieras i Sverige. En del svenska privata friskolor ägs redan idag av utländska riskkapitalbolag. Är det då rimligt att svenskarnas skattepengar hamnar i aktieägarnas fickor i utlandet?


Detta system med skolpengen kördes in bakom ryggen på svenskarna och väljarna under 1980- och 1990-talen. Våra politiker frågade inte oss väljare.


C-G Pernbring


(Publicerad i Helsingborgs Dagblad/HD/NST den 29/3)


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)



Av Nätverket Språkförsvaret - 29 mars 2022 08:00

Webbplatsen ”bibblan svarar” innehåller också frågor och svar om språk. Här ett exempel från den 25 mars i år:

 

”Fråga:

Finns det fler undantag än regler i svenska språket? Om det gör det, är det då också så i de flesta andra språk?

 

Svar:

Hej!

Tack för din fråga!

Jag mejlade Institutet för språk och folkminnen (Isof) och fick följande svar:

"Tack för en rolig fråga. Den är komplicerad av många anledningar. Det finns till exempel inte något absolut antal regler i svenska språket, man kan inte räkna dem. Reglerna baserar sig på forskningsrön inom ett vetenskapsområde som är allt mer deskriptivt, det vill säga ”reglerna” beskriver hur språket fungerar i verkligheten, och det finns inte något organ som har rätt att bestämma över språket (därför talar vi inom språkvården om rekommendationer snarare än om regler). Reglerna är också mera omfattande än undantagen. De beskriver ju stora principer som gäller i de flesta fall, medan undantagen handlar om avvikande detaljer. Om man skulle tänka sig att det finns till exempel två undantag per regel så är undantagen förstås fler än reglerna, men undantagen gäller ändå för betydligt färre fall än reglerna."


Jag hoppas att du är nöjd med det svaret. Har du fler frågor som rör det svenska språket, får du gärna kontakta Isof eller kolla efter svaret i deras frågelåda.


Daniel Hallberg

25 mars 2022”


Bara konstgjorda språk som esperanto, interlingua med flera, innehåller ett begränsat antal regler och kanske inga undantag alls. Naturliga språk innehåller regler, som mera ska betraktas som etablerat bruk, men samtidigt existerar det variationer – och just undantag från etablerat bruk. Språkregler har inte samma status som 2+2 = 4, eftersom de ständigt befinner sig under påverkan, om än vanligtvis långsam sådan. När jag undervisade elever i svenska som andra språk, efterlyste många av dem ofta regler. Men ibland gick det inte att hänvisa till någon regel utan bara till språkkänslan.


Mitt spontana intryck med utgångspunkt från grammatikor är att engelska och svenska innehåller fler undantag än tyska, franska och spanska.


Per-Åke Lindblom

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Mars 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards