Alla inlägg den 6 juli 2007

Av Nätverket Språkförsvaret - 6 juli 2007 13:43

 Nyligen publicerade DN en ”essä” av Marian Radetzki, där han pläderade för ett generellt språkbyte till engelska i Sverige. Bland annat menade han att en allmän övergång till engelska skulle öka lönsamheten för många företag. Han har bland annat bemötts av Olle Josephson och Frank-Michael Kirsch i DN. Den senare hänvisar också till en EU-rapport, som visar motsatsen: det är för dåliga kunskaper i olika främmande språk hos många företag som skadar den europeiska - och den svenska - ekonomin. Rapporten, ”Effects on the European Economy of Shortages of Foreign Language Skills in Enterprise”, har tagits fram av CILT (the UK National Centre for Languages) i samarbete med en internationell forskargrupp.

Rapporten kommer att diskuteras på en konferens, ”Languages mean business”, i Bryssel 21 september 2007.


Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret.

Av Nätverket Språkförsvaret - 6 juli 2007 13:33

Förra sommaren utlystes en arkitekttävling om Stockholms Stadsbibliotek:
"Stockholms Stad inbjuder till en arkitekttävling i två steg, varav det första genomförs som en allmän internationell tävling, om en tillbyggnad till Stockholms stadsbibliotek ritat av Gunnar Asplund." "Tävlingsförslag ska vara utfört på engelska." "För priser och arvoden i tävlingens båda steg disponerar juryn totalt 2.2 MSEK exkl. moms."

 

Eftersom engelska var enda tävlingsspråk, skrev medlemmar i Språkförsvaret brev till anordnarna av tävlingen, ett inlägg publicerades också i arkitekternas facktidning och saken anmäldes också till DO (se vidare Språkförsvarets webbplats).

Detta kan jämföras med språkvalet i den danska arkitekttävlingen ”Vores by

"Carlsberg A/S indbyder hermed til deltagelse i en åben international idékonkurrence om en idéplan for Carlsbergområdet i København." "Konkurrencematerialet udgives kun på dansk og engelsk, og deltagerne kan vælge mellem dansk og engelsk i deres besvarelse." "Den samlede præmiesum udgør 400.000 Euro." (3,7 MSEK)

 

I Sverige måste vissa sopa sitt eget modersmål under mattan, eftersom de inbillar sig att de befinner sig i globaliseringens framkant. Snarare sänker sig ett löjets skimmer sig över dem.

 

Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret.

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10
11
12 13 14
15
16 17 18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards