Alla inlägg den 21 juli 2007

Av Nätverket Språkförsvaret - 21 juli 2007 22:04

Den danske kulturministern Brian Mikkelsen vill skapa bättre ramar för att utveckla och bevara det danska språket, enligt tidningen Børsen. Kulturministern kommer efter sommarferierna med ett språkpolitiskt utspel, som enligt uppgift skall ”dæmme op for den stigende angloficering af det danske sprog”.

 

Huvudvikten kommer dock förmodligen att läggas vid utbildningsområdet och nödvändigheten av en förbättrad danskundervisning. Brian Mikkelsen uttrycker tillfredsställelse med att en grundskola i Fredericia tidigare i år fick avslag på en ansökan om att få undervisa på engelska i naturämnena.

 

Socialdemokraterna ämnar i H. C. Ørsteds folkupplysande anda ställa förslag om ordlistor med översättning av engelska vetenskapliga fackuttryck till danska. Partiets kulturordförande, Mogens Jensen, säger till Børsen:


 ”Diskussionen kommer til at gå på, om der skal lovgives på sprogområdet eller ej. Og det mener vi, at der er behov for.” 


(Texten ursprungligen publicerad på Budstikken, men här förkortad och redigerad) 


Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10
11
12 13 14
15
16 17 18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards