Direktlänk till inlägg 5 augusti 2012

Nationsbeteckningar på nationella språk

Av Nätverket Språkförsvaret - 5 augusti 2012 23:23

Inför OS bestämde jag mig för att se hur vanligt det är att deltagarna har dräkter med nationstillhörighet angiven på det egna språket och inte på nutidens lingua franca, dvs. engelska. Mitt intresse för saken bottnar i en förhoppning om en ökad global vilja att markera sitt lands särart. I noteringarna har jag bortsett från länder med engelska som modersmål och de med ett namn på nationen uttryckt på modersmålet som överensstämmer med engelsk stavning, t ex Chile och Mexico.


Listan blev kort, men Sweden och Norway kom delvis med på den av det enkla skälet att båda hade cykelbyxor med nationsbeteckningen Sverige respektive Norge. Inte fler än elva nationer har jag lyckats hitta hittills, som har så mycket självförtroende att de presenterar sig på sitt eget språk. De är även konsekventa och har inte visat sig i dräkter med engelsk text.


Cote d'Ivoire, Danmark, Espana, Italia, Lietuva, Moldova, Nederland, Polska, Republica Dominican, Srbija och Türkiye.


Till nästa OS hoppas jag bland annat att få se Deutschland, Österreich med flera inhemska namn. Ryssland på ryska och Ukraina på ukrainska med kyrilliska bokstäver. Arabländer med nationsbeteckningar skrivna med deras skriftspråk. Kina, Japan, Korea och andra länder med teckenskrift med nationsbeteckningar skrivna med deras system. Ett försök att styra utvecklingen åt det hållet kommer jag att göra genom att skriva till ett antal ambassader och be dem framföra ärendet till sina länders idrottssförbund. 


Sport och språk


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Olof

5 augusti 2012 23:54

Vill bara påpeka att Elfenbenskusten även heter Côte d’Ivoire på engelska i formella sammanhang, så det kan mycket väl vara det engelska namnet också, alltså samma som Chile och Mexico.

 
Ingen bild

Mikael Parkvall

6 augusti 2012 00:21

Elfenbenskusten brukar normalt ha sitt franska namn även på engelska, alltså även när det skrivs av engelsktalande. Tydligen tycker de att "Ivory Coast" bara är den geografiska entiteten, medan "Cote d'Ivoire" (normalt utan cirkumflex) är republiken.

 
Ingen bild

Stefan

6 augusti 2012 20:49

En ännu bättre idé vore väl att framföra direkt synpunkten om att beteckna sitt lands namn med dess eget språk till Sveriges idrottsförbund....

 
Ingen bild

Sport och språk

7 augusti 2012 15:02

Stefan!

Självklart tar jag inte omvägen via någon ambassad när det gäller just Sverige. Då är det kanske lika så gott att vända sig till respektive idrottsförbund istället för Riksidrottsförbundet. Något av dem har jag redan hört av mig till, utan synbarligt resultat än så länge, dessvärre.

 
Ingen bild

dj

12 augusti 2012 14:19

Om vi vara språkvårdande bör anglicismer som "nationsbeteckningar" undvikas till fördel för landsbeteckningar eller statsbeteckningar. Nation betyder framförallt folk. Den amerikansk-engelska betydelsen som land är helt onödig att föra in i (sport)svenska.

Sydkorea är ett land, men ingen nation.

Storbritannien är ett land som består av fyra folk (= fyra nationer).

Irland är en ö delad på två länder och två nationer (som inte har exakt samma gränser).

Droppen var när man fick höra om "hemmanationen" Storbritannien på SVT. De menade värdlandet. Hemmanation är en anglicism och på engelska är Wales en Home Nation.

http://en.wikipedia.org/wiki/Home_Nations

 
Ingen bild

Sport och språk

13 augusti 2012 21:12

Bäste dj! Nu är du inne på en strid om påvens skägg.

Nation kommer av latinets natio och det äldsta skrivna belägget i svenskan är från år 1523, och kan jämföras med danska, tyska, engelska och franska.

Land är fornsvenskt (tiden före år 1526) och kan jämföras med danska, norska, gotiska, holländska, tyska och engelska.

Stat är också fornsvenskt och kan jämföras med danska, norska, engelska, franska, latin, lågtyska och tyska.

Land och stat är visserligen äldre i svenskan än nation, men efter 500 år borde även du kunna betrakta alla tre orden som etablerade i vårt språk.

Nation är absolut ingen anglicism. Vill man sätta en stämpel på ordet skulle det väl i så fall vara latinism.

 
Ingen bild

dj

20 augusti 2012 21:40

Jag syftade inte på ordet nations burskap i vårt språk. Jag syftade på det - från (särskilt den amerikanska) engelskan - importerade missbruket av nation som synonym till land. Jag trodde att det framgick av det jag skrev.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 23 april 08:00

Jag är väl inte direkt negativ till kundenkäter. MEN titeln på undertecknaren får min blodtryck att stiga påtagligt. Customer Insight Manager. Vattenfall är såvitt jag vet ett av svenska staten ägt aktiebolag, i det här fallet verksamt i Sverige. Och...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 22 april 18:11


"Lugnt och tryggt" i Karlstad noteras - Oj! Det gällde visst inte endast i Karlstad...        Uppmärksam   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 22 april 17:00

För första gången i historien dominerar ett enda språk den globala vetenskapliga kommunikationen. Men den faktiska produktionen av kunskap fortsätter att vara ett flerspråkigt företag.   Användningen av engelska som norm innebär utmaningar för fo...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 21 april 20:29


      Framförallt "stärker de" det svenska språkets ställning, vilket redan utan deras "hjälp" befinner sig i fritt fall.   "Tack" alla framsynta svenska politiker som möjliggör IES språkförstörelse och samtida (för närvarande lagliga ska ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 21 april 09:16

Barbara säger att hon vill väl,  kommunerna säljer sin språkliga själ.   "Hasse" han tjatar om kommunist, det finner många mer än trist.   Skolpengen flyr likväl.   Per-Owe Albinsson   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Spr...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11 12
13
14
15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Augusti 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards