Direktlänk till inlägg 8 juni 2013

Avskiljande pinnig markör

Inför vår tidigare omröstning tog jag mejlkontakt med radioprogrammet Språket om att jag kunde redovisa resultatet av den efter exakt 100 svar. Till min förvåning svarade Lars-Gunnar Andersson att han var intresserad och mycket väl kunde tänka sig att ta upp saken i programmet. Han lade till att han trodde att kundpinne skulle vara populärast.


Ifall omröstningen redovisas i programmet ska du inte bli förvånad om siffrorna inte är identiska med de som redovisas i absoluta tal här och inte i procent. Totalsumman är 108.


Fråga: Vad heter den där tre- eller fyrkantiga stafettpinneliknande saken, som kunderna lägger mellan varandras varor på bandet? Hade vi inte i själva frågan använt ordet pinne, kanske svaren sett annorlunda ut.


Kundpinne                21
Varuavskiljare          21
Skiljepinne               12
Kassapinne                9


Kassakloss                8
Avskiljare                 8
Pinne                        8
Kundmarkör              6


Markör                     4
Rullbandstoblerone    4
Bandmarkör              3
Varumarkör              3
Köpstoppare             1


Lars-Gunnar Andersson fick rätt i sitt antagande att kundpinne skulle få flest röster, men då tillsammans med varuavskiljare. Om man istället sammanställer tabellen i hur många avledningar som förekommer blir tabellen som följer:


Pinne                    50
Avskiljare             29
Markör                 16
Kloss                     8
Toblerone              4
Stoppare                1


Knappt hälften ser tingesten som en pinne. Själv associerar jag pinne till något som är smalare, utom just stafettpinne. Att inget ord har fastnat allmänt beror nog på att vi sällan eller aldrig behöver tala om tingesten.


Det skulle vara intressant att göra samma undersökning om tio år.


Gunnar Lund


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)
 

 
 
konaya

konaya

12 juli 2013 13:46

De enda gångerna jag har hört tingesten omtalas har den fått heta bandstopp eller divisor. Inte för att det händer så särskilt ofta, så klart.

http://https://www.sandslott.org

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 29 nov 08:00

  Söndagens svenskspråkiga sång   Fred Åkerström - Jag ger dig min morgon   Söndagens svenskspråkiga dikt   C-dur   När han kom ner på gatan efter kärleksmötet virvlade snö i luften. Vintern hade kommit medan de låg hos varann...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 28 nov 08:00

I lokaltidningarna i Dalarna kan man läsa om problem med att få till isen på en isanläggning:   Den 29 oktober hade Jan Forsberg förhoppningen att istillverkningen möjligen skulle kunna starta 9 november. I det läget visste man inte om skadan i kyl...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 27 nov 15:55

Svenska Akademiens ordbok (SAOB) definierar ordklassen preposition på följande sätt: ”typ av (kort) ord som normalt står fram­för ett substantiv”. Ordet, kan man vidare läsa, kommer från latinets ”præposit’io” som betyde...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 27 nov 14:54

Kommentar  till insändare av C-G Pernbring med rubriken ”Alla skolor ska ha svenska som huvudspråk”, publicerad den 19 november.   Jag är helt ense med C-G Pernbrings kritik mot att engelska fungerar som huvudsakligt undervisningssprå...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 27 nov 08:00

Linda Hedenljung, journalist på Östersunds-Posten, har granskat hur Östersunds kommun hanterat Internationella engelska skolans etablering på orten. Hon intervjuades i Läraren och fick fyra frågor. Den första löd:   ”1. Vad är det egentlige...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

128 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3 4 5
6
7 8
9
10
11
12 13
14
15
16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< Juni 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se