Direktlänk till inlägg 24 november 2014

KTH:s studenter översätter programvaran bakom Wikipedia

Av Nätverket Språkförsvaret - 24 november 2014 22:00

(Texten är hämtad från Wikimedias pressmeddelande)


Sverige anordnar den 27 november ett öppet evenemang för studenterna på KTH för att bl.a översätta den programvara som driver Wikipedia från engelska till svenska. Dessa s.k översättningssprint är en ny typ av evenemang för att ytterligare stärka öppen programvara och fri kunskap och nå nya engagerade och kunniga personer. Studenterna får även lära sig om den enorma Wikimedia-rörelsen och kan knyta nya kontakter.


Fokus är att översätta öppen programvara till svenska genom översättningsplattformen Translatewiki.net. Studenterna kommer vara med och till svenska översätta MediaWiki, den programvara som bland annat Wikipedia använder. Många meddelanden till MediaWiki har redan översatts, men det läggs till tusentals nya meddelanden varje år som måste översättas – och nu bjuds KTH:s studenter in för att hjälpa till. Även annan öppen programvara kommer att kunna översättas av studenterna om tid och intresse finns.


“Den här är en ny typ av evenemang för att aktivt arbeta med att engagera fler studenter i våra projekt och ge dem en ny intressant hobby som verkligen ger dem chansen att göra skillnad. Faktum är att det här är så nytt att en professor och en doktorand i Umeå håller på att forska på om och hur det här fungerar som koncept”, säger John Andersson projektledare hos Wikimedia Sverige.


Ett datorprogram eller en webbplats innehåller mängder av text som visas för användaren. Detta är exempelvis de texter som syns på knappar, eller det felmeddelande som dyker upp när något går på tok. Utvecklaren av programmet skapar ofta texten endast på engelska. För alla som inte flytande läser engelska är detta inte speciellt användarvänligt och begränsar upplevelsen och möjligheterna för många människor. Bristande översättningar gör Internet mindre tillgängligt för stora delar av samhället.


“Att översätta alla texterna kommer att vara mycket viktigt och kan potentiellt leda till att öppen programvara gör ännu större landvinningar. Kan vi stärka gruppen av översättare kan spännande saker hända. Studenterna är vana att arbeta med engelska termer och kan datorer – så de är helt perfekta för uppgiften”, säger John Andersson, projektledare hos Wikimedia Sverige. Med på evenemanget är även samarbetspartnern MetaSolutions AB som arbetar med länkade öppna data och som ska börja använda Translatewiki.net för att översätta sin programvara EntryScape. MetaSolutions är även delaktig i den pågående vidareutvecklingen av öppnadata.se som är Sveriges nationella portal för öppna data. Detta uppdrag är helt baserat på öppen källkod och genomförs tillsammans med Open Knowledge Foundation.


“Att internationalisera programvara är en tidskrävande process. Allt fler företag bygger sin affärsmodell kring öppen källkod och det är jättebra att kunna få hjälp av användare som bidrar med översättningar. Detta arbetssätt öppnar upp för användare som inte vill eller kan engagera sig i den tekniska utvecklingen - att hjälpa till med översättningar ger dessa användare en möjlighet att göra ett viktigt bidrag till öppen källkod och känna sig delaktiga”, säger Hannes Ebner, medgrundare och VD hos MetaSolutions AB.


Översättningssprint kommer att anordnas på KTH i rummet Studio B, kl. 13:00 - 15:30 den 27 november.


https://www.eventbrite.com/e/oversattningssprint-27-november-tickets-14441923181


Projektet har möjliggjorts genom stöd från Internetfonden (.Se).


Kontaktpersoner:

För Wikimedia Sverige: John Andersson, projektledare e-post: john.andersson@wikimedia.se telefon: 073-3965189

För MetaSolutions AB: Hannes Ebner, VD e-post: hannes@metasolutions.se telefon: 073-7318431


Wikimedia Sverige är en ideell allmännyttig förening som arbetar för att göra kunskap fritt tillgänglig för alla människor. Vi är bland annat experter på Wikipedia. Vi samarbetar ofta med lärare och bibliotekarier att använda våra projekt i utbildning och forskning samt med arkiv och museer att nå ut med sitt material. Föreningen stödjer de frivilliga som gör Wikipedia bättre att kunna göra det enklare och med högre kvalitet. Föreningen har varken ansvar för eller möjlighet att påverka innehållet på Wikipedia. Allt arbete med att skriva nya och uppdatera befintliga artiklar sker av frivilliga krafter.


Translatewiki.net är en lokaliseringsplattform för översättargemenskaper, språkgemenskaper och fria och öppna projekt. I Translatewiki.net översätts MediaWiki, programvaran bakom Wikipedia, samt ytterligare 26 projekt av 6 600 användare till 223 olika språk.


MetaSolutions AB är en avknoppning från Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm och har grundats för att kommersialisera forskningsresultat som bygger på Semantic Web¬-teknologier. MetaSolutions produktportfölj är licensierad som öppen källkod och består av en rad applikationer som tillsammans bildar ett ekosystem för informationshantering baserad på länkade (öppna) data.


EntryScape är MetaSolutions centrala lösning för modern informationshantering. EntryScapes moduler erbjuder ett arbetsflöde som bygger på dataimport, förädling och förvaltning, terminologihantering och länkning, samt publicering och presentation av data. Kunder är offentliga aktörer som behöver stöd med att tillgängliggöra öppna data på ett strukturerat och återanvändbart sätt, samt kunskapsintensiva organisationer som behöver effektivisera den interna informationsförvaltningen.


(Denna nätdagbok är knmuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

JohanIII

1 december 2014 20:31

Men hur 17 urbota dåligt språk ska man tillåta när det gäller att förbättra språket???

I följd:

s.k - utan sista punkt
Fokus är att - BS
Studenterna *kommer vara med* och
att göra skillnad - corporate BS
flytande läser engelska
Internet - utan gemen
"Studenterna är vana att arbeta med engelska termer och kan datorer – så de är helt perfekta för uppgiften” - men vet de något om svenska?
Detta arbetssätt *öppnar upp* - BS
13:00 - 15:30 den 27 november - svensk standard är 13.00–15.30
Internetfonden (.Se) - [.SE]

Vi samarbetar ofta med lärare och bibliotekarier att använda våra projekt i utbildning och forskning samt med arkiv och museer att nå ut med sitt material.
Föreningen stödjer de frivilliga som gör Wikipedia bättre att kunna göra det enklare och med högre kvalitet. - saknar flertal småord
Allt arbete med att skriva nya och uppdatera befintliga artiklar sker av frivilliga krafter. - med hjälp av / genom + omskriv...
Kungliga Tekniska högskolan - Kungliga Tekniska Högskolan - som Kgl högkola får denna använda versaler genomgående.
länkade (öppna) data.
som behöver stöd med att

Släpp inte igenom dåligt språk, ens om det handlar om dåligt språk.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 28 mars 08:00

Universitetsläraren rapporterar:   ”En utgångspunkt för den norska regeringens handlingsplan är att mer undervisning sker på engelska och att det i vetenskapliga publikationer har skett en kraftig nedgång av det norska språket i förhållande...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 27 mars 08:00

Som många noterat har service på restauranger i Sverige förändrats de senaste 10 åren. I de större städerna stöter man ofta på personal som knappt kan svenska utan bara engelska. De verkar intalade att alla svenskar gärna pratar engelska.   När...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 26 mars 12:00

Stefan Lindgren skriver på Facebook:   ”Läs Cronemans krönika i DN från 16/3. Jag håller helt med honom, även om han är 30 år sen med dessa insikter.   Och har man väl sagt A måste man säga B. Det är sjukt att svenska högskolelärare ska...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 25 mars 13:00

I artikeln ”Den nordiska språkgemenskapens kris” skriver Samuel Larsson inledningsvis:   ”Den eviga frågan om hur väl danskar och svenskar förstår varandras språk har blivit aktuell igen. Frågan är ju lika gammal som Öresund o...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 24 mars 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Kjell Höglund - Mina vingar   Söndagens svenskspråkiga dikt   Tanken   Tanke, se, hur fågeln svingar under molnet lätt och fri; även du har dina vingar och din rymd att flyga i.   Klaga ej, att du v...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10
11
12 13 14 15 16
17 18
19
20 21 22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards