Alla inlägg under augusti 2016

Av Nätverket Språkförsvaret - 5 augusti 2016 16:57

Idag är situationen den i Tyskland att de flesta potatissorter har kvinnliga namn: Agata, Agnes, Bettina och så vidare. En petition har inlämnats till förbundsdagens petitionsutskott. Petitionen yrkar på en bättre balans mellan kvinnliga och manliga namn, eller likabehandling om man så vill,  på potatissorter. För att petitionsutskottet överhuvudtaget ska behandla frågan krävs 50 000 namnunderskrifter, även om petitionsutskottet på eget bevåg kan besluta att frågan har ett allmänintresse och således behandla den. Det är fullt möjligt att petitionen är ironisk menad.


Hur situationen är i Sverige känner jag inte till. Det kanske är bäst om man låter den spontana namngivningen ha sin gång i denna fråga. Inga potatisar kommer att ta illa upp i varje fall.


Observatör

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 5 augusti 2016 11:41

I en helsidesannons, ”Googla mjölk”, i dagens DN på sidan 7 använder Oatly nästan uteslutande svenska. Bara två engelska uttryck har stoppats in, ”the internet” och ”Wow talks!” (det senare avser ett möte i Göteborg den 13 augusti).


Detta tycks vara en kursändring från Oatlys sida. Företaget, som säljer havremjölk, har tidigare gjort sig känt för att publicera helsidesannonser på engelska, trots att det är ett svenskt företag. I denna nätdagbok återfinns inte mindre än fem inlägg riktade mot Oatlys språkbruk.


Förhoppningsvis är Oatlys kursändring bestående.


Observatör

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 3 augusti 2016 11:12

 

Men engelska är inte ett gemensamt språk för Norden. Hur många förstår att "groupage" betyder styckegods, att "parcel" skulle betyda företagpaket, att "pickup" är hempaket och så vidare? Danska, norska och svenska är sinsemellan förståeliga språk och tillräckligt många i Finland och Island förstår svenska, danska och norska för att det inte ska bli något problem med posthanteringen.


Observatör

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 2 augusti 2016 14:36

Ordguru heter en ny synonymordbok på internet. Ordguruns ordförråd växer hela tiden:


Ordgurun lär sig fler ord och synonymer hela tiden och känner just nu till:
- 73841 ord och fraser (i totalt 349493 olika böjningar)
- 79660 synonymer
- 1274 motsatsord”


Dessutom kan man få korsordshjälp.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 1 augusti 2016 17:31

Lingolympiadens blogg berättar:


”I juli 2016 blev den svenska delegationen till International Linguistics Olympiad, "OS i språkvetenskap", det första svenska laget någonsin att ta guldmedalj i tävlingen med över 160 deltagare från hela världen… International Linguistics Olympiad är en årlig internationell tävling i språk och logik för gymnasieelever, och anses vara den svåraste och mest prestigefyllda i sitt slag. Varje år deltar sammanlagt tiotusentals ungdomar i sina respektiva länderns kvaltävlingar för att nå dom åtråvärda OS-platserna. Årets tävling hölls i Mysore i Indien, och i hård internationell konkurrens lyckades svenskarna besegra nationer som USA, Ryssland, Sydkorea och Kina.”


Läs vidare här!


(Denna nätdagbopk är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3
4
5 6 7
8 9 10
11
12 13 14
15 16 17
18
19
20
21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Augusti 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards