Direktlänk till inlägg 10 september 2022

Inget parti tar hotet mot svenskan på allvar

Av Nätverket Språkförsvaret - 10 september 2022 13:25

Inget av våra riksdagspartier visar något intresse för att ta strid i språkfrågan. Inget av våra partier vill försvara det svenska språket mot den engelska invasionen. Men utgör verkligen engelskan ett hot? Absolut. Man måste vara blind eller syssla med avancerat självbedrägeri om man inte ser och hör hur engelskans inflytande sakta men säkert ökar i vårt språkbruk.


På så sätt är språkfrågan påfallande lik klimatfrågan, som få politiker verkar ta på riktigt allvar. Det upplevs inte som något omedelbart hot. När det i framtiden blir helt uppenbart att det svenska språket håller på att förtvina, ja då får väl den dagens politiker hantera frågan.


Ingen kan väl begära att dagens politiker ska ta ansvar för svenska språket i dag, när det finns så många andra kritiska frågor. Jo, det är precis vad jag begär, därför att det är uppenbart för mig att det svenska språket kommer att vara en spillra om ett par generationer, om inget aktivt görs redan nu. Engelskans inflytande i vårt samhälle ökar i allt snabbare takt.


Jag tycker att riksdagen ska sätta ihop en utredning som arbetar fram bindande lagar i språkfrågan. Vi har ju en språklag sedan 2009, men den är till intet förpliktigande för någon, och har visat sig synnerligen tandlös.


Åtminstone tre saker ser jag som centrala:


• Ordentliga kunskaper i svenska för att få svenskt medborgarskap.

• All undervisning i skolor som bekostas av svenska skattepengar ska ske på svenska, med svenska läromedel, upp till grundexamen på högskola.

• All information på varuförpackningar som säljs i landet ska vara på svenska.


Det är inte med någon glädje och stolthet jag ser fram emot valdagen. Vad är vår demokrati värd, om inget parti vill kämpa för vårt eget språk? Jag hoppas på en helt annan inställning i framtiden.


Bernt Abrahamsson, Ludvika


(Insändaren publicerades i Göteborgs-Posten den 10/9 2022)


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Kz

10 september 2022 20:56

För ett par veckor sedan tittade jag på en idrottstävling på TV. Ett flertal mer eller mindre anfådda idrottare intervjuades på engelska. Förr följdes sådana intervjuer av en kort sammanfattning på svenska, men så gör man tydligen inte längre.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 27 april 21:44


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 27 april 21:40


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)     ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 27 april 14:42


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)  ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 27 april 11:00

Forskare som inte har engelska som modersmål arbetar mycket hårdare bara för att hänga med, visar global forskning.   Numera är det nödvändigt att ha åtminstone grundläggande kunskaper i engelska i de flesta forskningssammanhang. Men samtidigt läg...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 26 april 10:47

  Tidsandan, från början ett tyskt begrepp, Zeistgeist, betyder tidsålderns och det dåvarande  samhällets anda och avser det intellektuella, kulturella, etiska och politiska klimatet under en viss tidsperiod. Det intressanta i begreppet är att Zeit...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19
20
21
22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< September 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards