Alla inlägg den 12 februari 2022

Av Nätverket Språkförsvaret - 12 februari 2022 15:00

 


Denna bakdörr tillhör Internationella Engelska Gymnasiet Södermalm i Stockholm där 90 procent av undervisningen sker på engelska. Skolan tillhör den okontrollerat expanderande friskoleorganisationen Internationella Engelska Skolan. 


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)



Av Nätverket Språkförsvaret - 12 februari 2022 13:34

Chiara Bergmark, ordförande i Elevernas riksförbund och tidigare elev vid Internationella Engelska Skolan, skriver inledningsvis på Dagens Nyheter Debatt apropå Internationella Engelska skolans klädkoder:


”En bekant våg av ilska sköljer genom min kropp när jag följer den pågående debatten om klädkoder i skolan. Jag är tillbaka i samma tröttsamma kamp som jag och mina klasskompisar förde när vi i högstadiet stampade in på vår rektors kontor med målet att avskaffa den klädkod som rådde på vår skola. Vi fick inget gehör då och det får heller inte dagens elever.


De argument som rullas ut i dagens debatt är lika ogrundade som de var då, för sju år sedan. Men inte heller den här gången tänker jag låta dem passera oemotsagda. Elever har rätt att gå till skolan utan en oro för att bli dömda för sitt utseende. Klädkoden som förespråkas av Internationella Engelska Skolan och andra debattörer gör tvärtemot det som den utger sig för att göra. I stället för att främja studiero och kamratskap, skapar den en otrygg arbetsmiljö och tvingar kvar elever i förlegade sexistiska strukturer.”


Läs vidare här!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 12 februari 2022 08:00

(Texten är hämtad från Institutet för språk och folkminnens webbplats)


Vilket intryck gör en röst med en viss accent på en lyssnare? Och hur bra är vi på att känna igen olika accenter?


Vi människor skapar oss ofta en bild av andra bara utifrån deras röster. Det gör vi alla, automatiskt och omedvetet, till exempel när vi hör en obekant person tala på radio eller i telefon. Men vilket intryck gör en röst med en viss accent egentligen på en lyssnare? Och hur bra är vi på att känna igen olika accenter?


En människas uttal innehåller ofta en hel del ledtrådar om hennes bakgrund. För många lyssnare är det kanske lätt att höra att någon kommer från Sydsverige eller från Västsverige, men hur bra är vi på att känna igen andra accenter; särskilt accenter som hänger ihop med att talaren är flerspråkig och har ett annat modersmål än svenska? Det är frågor som Språkrådet undersöker i projektet ”Svenska med accent”.


Som en del i projektet publicerar vi nu en webbenkät med ljudklipp och frågor om olika accenter. Vi hoppas att du vill hjälpa oss med undersökningen genom att besvara enkäten nedan. Sprid gärna länken vidare! Resultaten från undersökningen kommer att publiceras på Isofs webbplats. 


Läs mer och besvara enkäten


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28
<<< Februari 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards