Alla inlägg den 9 februari 2022

Av Nätverket Språkförsvaret - 9 februari 2022 12:00

Under Sanremofestivalen påpekades något tänkvärt om språk. Fesivalen, det är 4-5 dagar med bra/underhållande schlagermusik på italienska. I programmet är den italienska uttagningen till Eurovision Song Contest/ESC inbakad. 


Som vanligt stor festivalorkester med stråkar, orkesterledare och sångare som alltid sjunger bidragen/låtarna på italienska. Jag har ännu aldrig hört någon sång på engelska/"italienoengelska"  under festvalen.


Under en av kvällarna frågade programledaren på tv-kanalen en italiensk sångartist som ibland sjunger på engelska: "Varför inte sjunga bidraget på engelska?"


Svaret blev: "Jag sjunger gärna i detta sammanhang på modersmålet. Vill också gärna presentera vårt språk för Europa".


Vilket svar! Tydligen är sångartisten stolt över sitt modersmål, italienskan. 


Och våra "svensk-engelska" sångartister...? Här dominerar inte vårt modersmål. Här dominerar snarare engelskan/"svengelskan"!


C-G Pernbring

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 9 februari 2022 08:00

Björn Dahlman skriver i en debattartikel i Göteborgs-Posten att Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor i ett brev till Nacka kommun kräver mer pengar för att fortsätta driva skolan i miljonprogrammet Fisksätra där eleverna har större behov än man hade förutsett. Det är bra att problemet med för lite pengar till utsatta skolor belyses men att Viktor Rydbergsskolan utpressar kommunen med hot om att lägga ner, om de inte får mer pengar är uppseendeväckande, skriver han vidare.


Kommentar:


Denna "ädla" spela-ut-kommuner-mot-varandra-liga brukar dock normalt sett toppas av språkbytesskolan Internationella engelska skolan. (Dold länk!)


Vallentuna, Trelleborg, Solna, Härryda... listan kan göras lång på affärer i gråzonen - ibland över! I bland annat Vallentuna fick IES dessbättre "på tafsen" i upplägget med kommunen.


IES... skolan som grundades av Barbara Bergström. Ja, ni vet... hon som använder fotografer som handdukar, säger "bullshit" eller "att hon vill spy" om rättmätig kritik, kommenderar rektorer att säga till elever angående "oseedlig klädsel" (de har väl redan fullt upp med att kontrollera kjollängder och nedhasade pojkjeans) och vars make, Hans Bergström, anser att Sverige är ett "kommunistvälde", då det går upp för de två att folkvalda (nu också borgerliga) även i Sverige starkt börjar att ifrågasätta möjligheten till obegränsade vinstuttag för privat men fullt skattefinansierade verksamheter. Bergströms verkar ha "missat" att detta är förbjudet i alla andra länder.


Just det: Glömde en liten "petitess". IES sluga (ännu tyvärr lagliga) skatteparasiterande inte bara stjäl pengar som rättmätligen ska gå till våra barns utbildning, skolpengen. De omvandlar det insnålade överskottet (låga löner, i synnerhet bland icke-behöriga unga utländska lärare, låg lärartäthet, dåliga/icke-existerande bibliotek/idrottshallar/extraresurser... kryddat med lite fuskbetyg... m.m, m.m) till privat vinst och som inte bara lämnar svensk välfärd utan landet som helhet och ner i fickorna på redan feta plånböcker utomlands. Fint som snus!?


Det "bästa" av allt:


Via våra naiva folkvalda tillåts IES att låta oss själva skattefinansiera en dagligen pågående degradering av det svenska språket till förmån för kolonialspråket nr 1 i världen - engelska! En degradering som nu har tillåtits pågående i snart 30 år. Detta dessutom på fullständig kontrakurs med den svenska språklagen, trots att denna nu snart har 13 (!) år på nacken.


Stärkandet av det svenska språket måste bli en valfråga i år - våra folkvalda kan inte blunda längre!


Språkförsvarare


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28
<<< Februari 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards