Alla inlägg den 19 februari 2022

Av Nätverket Språkförsvaret - 19 februari 2022 14:25

Rubriken – men utan frågetecken – är hämtad från ett twittermeddelande av Marcus Larsson, tankesmedjan Balans. Han länkar till en debattartikel i Dagens Nyheter av moderaterna Ulf Kristersson och Lars Hjälmered. Marcus Larsson måste syfta på detta stycke i debattartikeln:


”Storsatsa på svenska språket, med början redan vid BVC och språkscree­ning. Obligatorisk språkförskola från tre års ålder för alla barn med språkliga behov. Och skolans personal i utanförskapsområdena måste vara välutbildad och tala god svenska.”


Om de båda företrädarna för moderaterna menar allvar med att ”storsatsa på svenska språket”, borde de naturligtvis också gå i spetsen för en kampanj att avveckla de engelskspråkiga friskolorna. Nu tror jag inte att de båda företrädarna menar allvar, eftersom moderater verkar vara de ivrigaste tillskyndarna av engelskspråkiga friskolor, särskilt Internationella Engelska Skolan.  Därför tror jag också att Marcus Larsson egentligen är ironisk.


Per-Åke Lindblom

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 19 februari 2022 08:00

Webbplatsen School Parrot (Skolpapegojan) registrerar elevers och vårdnadshavares omdömen om skolor och utbildningar.


18 personer har till dags dato avgett omdömen om Internationella Engelska Skolan (IES) i Enskede . Medelvärdet är 2,5 (av 5 möjliga). Underlaget är naturligtvis alltför begränsat för att dra några bestämda slutsatser om vad flertalet elever och vårdnadshavare anser om IES, men nog finns det repor i fasaden.


Observatör


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28
<<< Februari 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards