Direktlänk till inlägg 11 juni 2023

Behöver engelskans fortsatta expansion i världen stöd från Centerpartiets ungdomsförbund?

Anders Svensson skriver i Dagens Nyheter idag  bland annat:


”Några veckor tidigare drömde Centerpartiets ungdomsförbund i en annan riktning. Ett förslag om att ge engelskan status som officiellt språk fälldes visserligen på förbundsstämman. I stället röstade en majoritet för att arbeta för engelskan som globalt språk. Samtidigt beslutade stämman att engelsktalande i Sverige ska ha rätt att använda och få information på engelska i kontakter med bland annat sjukvård och myndigheter. I praktiken skulle engelskan därmed få en starkare ställning än Sveriges nationella minoritetsspråk finska, meänkieli, samiska, romska och jiddisch. Prislappen för detta är i dagsläget en gåta.


Visst ska ungdomsförbund drömma om framtiden. Sällan har dock en vision präglats av sådant tunnelseende. I förslaget talas det om konkurrenskraft, globalisering och dagens nationalspråk som hinder. Än så länge finns ingen konkret plan för hur Xi Jinping, Vladimir Putin och Kim Jong-Un ska övertygas om förträffligheten i förslaget men trion faller säkert som käglor för utopin om en enad värld där utgångspunkten är att det anglosaxiska ändå är bäst. En annan fråga är hur dagdrömmen ska bli verklighet utan att andra språk, kulturarv och demokratiska grundprinciper hamnar på soptippen.


Det är också svårt att se någon ekonomisk poäng med övertron på engelska som dörröppnare. Hyggliga kunskaper i engelska är redan standard i vår del av världen. När svenska företag skriker efter konkurrensfördelar är det snarare andra språk – som tyska och franska – som efterfrågas.


Förslaget bryter även med tanken på svenskan som ett kitt. Där vissa snart ska tvingas genomgå språktester för medborgarskap eller permanent uppehållstillstånd kan engelsktalande kräva att det i stället är staten som ska anpassa sig genom att byta språk.”


Centerpartiets Ungdomsförbunds ställningstagande har helt undgått mig. Anders Svensson har naturligtvis helt rätt i sin kritik. Det märkliga är att Centerpartiets Ungdomsförbund överhuvudtaget inbillar sig att detta är ett radikalt förslag; tvärtom är det ett ytterst reaktionärt och enfaldigt förslag.


Det enda parti i Norden som tidigare föreslagit att engelskan skulle upphöjas till officiellt språk i det egna landet är Radikale Venstre (1) i Danmark. Men inget annat danskt parti nappade på förslaget och det har säkert begravts i någon byrålåda vid det här laget.


Förslaget är reaktionärt, eftersom Centerpartiets ungdomsförbund (Cuf) av någon anledning vill höja engelskans status, som redan är världens lingua franca, ytterligare. Stora naturliga språk har alltid expanderat och trängt undan andra mindre naturliga språk. Det är reaktionärt, eftersom det ger engelska modersmålstalare enorma fördelar. Det engelska språket är redan en viktig inkomstkälla för USA, Storbritannien, Australien, Nya Zeeland och Irland etcetera. Det finns för övrigt en informell hierarki bland ”engelskorna” i världen, där engelskan i Singapore och Jamaica hamnar i botten.


Förslaget är reaktionärt, eftersom det också vill ge engelsktalande i Sverige en gräddfil genom att ge dem rätten att använda engelska vid myndighetskontakt. Rätten att använda sitt eget språk tillkommer idag bara minoritetsspråkstalare, läs samiska och finska, i de s.k förvaltningsområdena i Sverige. Däremot har självfallet invandrare rätt till tolkning vid myndighetskontakt.


Vilken instans ska egentligen besluta om engelskan som globalt språk? Förenta Nationerna (FN) ? FN använder som bekant redan arabiska, kinesiska, engelskan, franska, ryska och spanska. Om inte FN, vilken annan instans? Ska Centerpartiets ungdomsförbund inleda en global kampanj till förmån för engelskan?


Det finns för närvarande ingen världsregering, som kan fatta beslut om ett globalt språk. Om det någon gång i framtiden bildas en sådan, så bör den fatta ett språkpolitiskt beslut, som inte upphöjer ett stort naturligt språk till officiellt globalt språk. Det skulle nämligen få negativa konsekvenser för alla mindre naturliga språk. Det betyder att de enda lämpliga kandidaterna är ett planspråk (som esperanto), ett dött språk (som latin) eller ett språkisolat (som saknar språkliga släktingar som baskiska etcetera).


Varifrån har Centerpartiets ungdomsförbund fått dessa stolliga idéer? Jag tror absolut inte att den amerikanska eller den brittiska ambassaden har städslat cuf:arna; de är fullt kapabla att själva uppträda som språkpolitiska femtekolonnare. Det visar Cuf:s historia.


Förslaget påminner nämligen om att Cuf 2019 ville avskaffa ”byxmyndighetsåldern” på 15 år, en lag som ska skydda barn från sexuella övergrepp. Liberala ungdomsförbundet (Luf) röstade 2015 att avskaffa förbudet mot tidelag (sex med djur). 2016 ville Luf Stockholm att   nekrofili (sex med lik) och incest mellan syskon över 15 skulle legaliseras, eftersom förbudet ”moraliserade över val av sexpartner”. Både Moderata ungdomsförbundet (Muf) och Luf har verkat för avkriminalisering av sexköp.


I stället för att ägna sig åt de verkliga samhällsproblemen verkar Cuf och vissa andra ungdomsförbund prioritera att jaga rubriker.


Per-Åke Lindblom

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)



1) Radikale Venstre motsvarar ungefär Liberalerna i Sverige, särskilt dess socialliberala falang.

 
 
Ingen bild

Christina Johansson

11 juni 2023 17:15

Mycket bra skrivet, Per-Åke! Centerpartiets ungdomsförbund borde skämmas. Detta ungdomsförbund kan fortsättningsvis tituleras som ”svenskans dödgrävare”.

 
Ingen bild

Olle

11 juni 2023 19:24

Fantastiskt att Språktidningen och Anders Svensson rycker ut till svenskans försvar! 😃

 
Ingen bild

Susanne L-A

12 juni 2023 08:05

Hörde på radio häromdagen en lärare i svenska vid ett polskt universitet som berättade att många av hennes studenter får jobb vid svenska företag verksamma i Polen som uppskattar mycket att det finns anställda som behärskar svenska, förutom engelska och polska.
Detta faktum skulle nog förvåna många på CUF-stämman... och många svenska anglofiler över huvud taget.

 
Ingen bild

Annelie W

12 juni 2023 14:20

Riktigt upprörd blir jag över C:S förslag!

 
Ingen bild

Hanna Leopoldson

12 juni 2023 20:48

"Hej Per-Åke!
Kul att du uppmärksammade vårt stämmobeslut i DN artikel.
Detta var att-satsen som gick igenom på stämman och som idag är förbundets politik;
”I dagsläget är svenska det officiella språket i Sverige, vilket CUF står bakom. Dessutom regleras det i lagstiftningen om minoriteter att man i Sverige har rätt att få skrifter från offentlig verksamhet på Sveriges nationella minoritetsspråk. Vidare reglerar Språkkonventionen nordiska medborgares rätt att använda sitt eget språk i annat land. Att ha en bred tillgång till offentlig verksamhet på olika språk gynnar mångfald och flerspråkigheten. CUF ser dock att det idag trots dessa rättigheter finns stora språkliga hinder för människor som varken kommer ifrån Norden eller tillhör en av våra nationella minoriteter. Genom att lägga till ett globalt språk i lagstiftningen och konventioner om att tillgängliggöra offentlig verksamhet skulle därför kunna underlätta för andraspråkstalare i Sverige. Därför vill CUF se att människor även har rätt till att ta del av offentlig verksamhet på det engelska språket.”
Allt gott,
Hannah Leopoldson
Verksamhetsutvecklare
Centerpartiets Ungdomsförbund | www.cuf.se
076-138 52 55| Hannah.leopoldson@centerpartiet.se
Box 2200, 103 15 Stockholm | Besök: Stora Nygatan 4 "


 
Ingen bild

Lars N.

13 juni 2023 16:27

Per-Åke,

Ditt inlägg igår med anledning av Anders Svenssons kommentar i DN till CUFs stolligheter slår huvudet på spiken, kraftfullt djupt ned i det murkna virket.

CUFs svar idag, formulerat av verksamhetsutvecklaren Hannah Leopoldson, försöker få deras uttalande att framstå som oförargligt genom att tala om en avslutande ”att-sats”. Hon förstår inte konsekvenserna av den där ”att-satsen”, ”att människor [i Sverige] även har rätt till att ta del av offentlig verksamhet på det engelska språket”. Svenska språket befinner sig redan på ett sluttande plan och CUF vill göra det planet brantare ned mot utplåningens botten och alltmer förrädiskt halare. Vi är snart vid den kritiska punkt, där alla försök att kravla oss tillbaka till säker mark blir lönlösa och med CUFs föreslagna smörjmedel skulle våra ansträngningar snart bli helt meningslösa. Sveriges kultur och historia kan inte bevaras utan nyttjande av det rena svenska språket. Det är språket som är garanten för sammanhanget mellan dåtid, nutid och framtid—mellan generationer och samhällsuppfattningar. Att denna berättelse också berättas på andra språk än svenska, inte minst engelska, är alldeles utmärkt, men människors integration måste genomföras på svenska med berättigad hänsyn till de officiella minoritetsspråken. Engelskan klarar sig alldeles utmärkt i Sverige på egen hand—utan något stöd från ”offentlig verksamhet”.

Och vad skulle hända den dag då engelska inte längre är lingua franca? Ska då människor kanske ha rätt till att ta del av offentlig verksamhet i Sverige på kinesiska, arabiska, hindi, spanska eller ryska? Vad händer då med svenskan—på sikt kanske ett minoritetsspråk i Sverige?

 
Ingen bild

LGA

14 juni 2023 11:57

Som centerpartist upprörs jag över och tar avstånd från detta juvenila och ogenomtänkta (eller okunniga) ställningstagande. Jag lovar att kämpa med näbbar och klor om liknande dumheter skulle luftas på den centrala partinivån.

 
Ingen bild

Christina Johansson

14 juni 2023 17:21

Partier som Centern som har ett ungdomsförbund som indirekt förespråkar svenskans undergång förtjänar att själva gå under.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 27 april 14:42


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)  ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 27 april 11:00

Forskare som inte har engelska som modersmål arbetar mycket hårdare bara för att hänga med, visar global forskning.   Numera är det nödvändigt att ha åtminstone grundläggande kunskaper i engelska i de flesta forskningssammanhang. Men samtidigt läg...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 26 april 10:47

  Tidsandan, från början ett tyskt begrepp, Zeistgeist, betyder tidsålderns och det dåvarande  samhällets anda och avser det intellektuella, kulturella, etiska och politiska klimatet under en viss tidsperiod. Det intressanta i begreppet är att Zeit...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 25 april 14:33

I radions "Förmiddag med" diskuterades idag denna fråga. Flera intressanta synpunkter, bland annat medverkade Olle Josephson, känd professor i nordiska språk. Programmet kan lyssnas på här.   Susanne L-A   (Denna nätdagbok är knuten till nätv...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:47


Vad hände? Svar: Verkligheten kom ifatt!     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28 29 30
<<< Juni 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards