Alla inlägg den 15 april 2024

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 15 april 11:00

Baden-Württembergs ministerpresident Winfried Kretschmann anser att det är överflödigt att lära sig ett andra främmande språk. Han har själv varit lärare, men ser inga fördelar: "Om mobiltelefoner kan översätta samtal till nästan alla språk i världen i realtid - behöver vi då fortfarande ett andra främmande språk som obligatoriskt ämne i skolan?" sade Kretschmann till Tagesspiegel. Eftersom rättstavningsprogram kan korrigera allt, har även stavningskunskaperna blivit ifrågasatta. Martin Ballaschk anser att detta är ett dåligt argument i sin kommentar:


"Datorer är också mycket bättre på att räkna än vi är - vilket inte borde vara ett skäl att avskaffa matematiklektionerna. Matematik handlar ju om mer än att bara räkna och språkinlärning handlar om mer än att bara översätta."


En förståelse på en kulturell nivå skulle utökas genom språk, eftersom varje språk har olika strukturer och nyanser:


"Genom att lära oss ett annat språk fördjupar vi oss i talarens tankesätt och förstår. Kort sagt: språk är tänkande och tänkande är kultur."


De som är mer bekanta med sina motparters meningsvärldar kommer att kunna närma sig dem lättare för att förstå deras problem och förbättra chanserna till framgång för kompromisser. (Se vidare Tagesspiegel)


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Tidigare månad - Senare månad

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29
30
<<< April 2024
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards