Alla inlägg den 29 januari 2014

Av Nätverket Språkförsvaret - 29 januari 2014 20:16

I ett tidigare inlägg i denna nätdagbok berättade vi om Ingrid H. Fredrikssons kritik av namnet ”Malmö Live” på det konsert- och kongresshus, som byggs i Malmö. Nu finns det också en officiell förklaring till namnvalet, ”en ganska stor process”, som kommentar till Ingrid H. Fredrikssons artikel, som vi inte gärna vill undanhålla läsarna.

 

Att ta fram ett namn på en så omfattande anläggning som Malmö Live är en ganska stor process där man behöver ta hänsyn till flera saker. Vi ville att namnet skulle:
- ha Malmöprägel
- beskriver den unga staden
- visa bredden och täcka in alla husets aktiviteter: konserter, kulturevenemang, kongress och hotell
- vara internationellt gångbart och samtidigt förstås av svenskar


Begreppet ”live” står för både liv och levande men också för direktsändning. Namnet vaskades fram i en kreativ process med en bred representation från stadens förvaltningar och de framtida hyresgästerna. En handfull namn testades sedan mot en referensgrupp som bestod av både vanliga Malmöbor och folk från MSO och Clarion.


Därefter testades de föreslagna namnen juridiskt. Det var viktigt att det går att ha en tydlig hemsidesadress med namnet och att det inte betyder något konstigt eller oönskat.


Valet föll på Malmö Live som vi tycker uppfyller allt det här och även fungerar bra på ett vardagligt plan: ”Vi ses vid Malmö Live!”. Namnet har redan satt sig i många malmöbors medvetande.


Den enda kritik vi har fått av namnet är just att det är ett engelskt ord, men vi tror det är en generationsfråga.


Carolin Sjöholm, kommunikatör Malmö Live


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


Av Nätverket Språkförsvaret - 29 januari 2014 15:22

I Sydsvenska Dagbladets språkblogg den 24/1 skriver Ingrid H. Fredriksson:


”Engelskan är en faktor som har kolossal inverkan. Språk och språkkunskaper är en välsignelse, och engelskan är en fantastisk brobyggare, men här måste vi ta fajten. Vi som arbetar i medierna måste hela tiden förhålla oss till inlån och uttryck och till det faktum att engelskan dominerar en mängd branscher och är ständigt närvarande i vår tillvaro. Att importera ord utan att pröva dem mot det svenska språksystemet främjar inte vare sig klarspråk eller begriplighet. Sedan måste vi tala om språk och självkänsla …


Det går att spåra en osäkerhet inför det inhemska språkets status i förhållande till engelskan. Många av dem som är ängsliga för att svenskan inte ska duga tycks jobba med varumärken, eller branding på branschspråket.”


Hon avrundar sin artikel med att kritisera det föreslagna namnet på Malmös nya konsert- och kongresshus, ”Malmö Live”.


”I Malmö byggs ett nytt konsert- och kongresshus, en kombination i tiden. Beställare är Malmö stad. Sommaren 2015 ska anläggningen vara klar och den har, som bekant, fått ett namn, ett varumärkesnamn. Det är inte vare sig innovativt eller särskilt hållbart, men det är på engelska: Malmö Live.


Not good enough, säger jag, så att alla ska förstå. Ett konserthus i Malmö måste väl få ett namn som passar staden. Om ett och ett halvt år är ’live’ dessutom hopplöst ute. Än finns det tid att tänka om, tänka nytt – och kanske ta hjälp av den kreativa kretsen: folket. Gör det, Malmö stad och MSO!”


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3
4
5
6
7 8 9
10
11
12
13 14 15 16 17 18 19
20
21
22 23 24 25
26
27 28 29 30 31
<<< Januari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards