Alla inlägg den 17 januari 2022

Av Nätverket Språkförsvaret - 17 januari 2022 15:52

Susanne Nyström skriver i Dagens Nyheter:


”Men tyvärr levererar Ulf Kristerssons parti mest tomma slagord (i skolfrågan – vår anm.) , vilket märktes i veckan både i årets första partiledardebatt och i en debattartikel i Expressen (10/1).


I  sitt första jultal för några år sedan utbrast M-ledaren, Ulf Kristersson: "I Sverige talar man svenska". Bägge dessa uttalanden låter väl bra!?


Några få månader senare föreslog dock "Uffe" att vi ska kunna anställa utländska lärare i svensk skola och som inte ska behöva kunna tala svenska (!). Öh??


Som parti får Moderaterna, dessutom, sägas vara ett av de  mest språkbytesskolevänliga. Jag syftar här på Internationella engelska skolan, Futuraskolan, Dibber, Nordic International School, med flera, vilka bedriver undervisning i rent kolonial stil och där svenska språket har satts på undantag. Allt betalt av oss själva vi skatten, det vill säga skolpengen.


Fler som har svårt att få ihop Moderaternas logik?


Moderaterna talar ofta om att föräldrar ska ha rätt att välja skola åt sina barn. Vi har dock en språklag att förhålla oss till. Av denna följer att det svenska språket i n t e  ska kunna väljas bort, i synnerhet inte när det gäller skattefinansierad verksamhet, såsom skolan.


Språkbytesskolornas verksamhet går rakt emot språklagens intentioner.


Per-Owe Albinsson,

medlem i Språkförsvaret


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 17 januari 2022 12:00

Engelskan tar över enligt den kokta grodans princip


På en jätteskylt i Slussens tunnelbanestation i Stockholm ställs frågan ”SPRIDS DINA NUDES?”. Varför används det engelska ordet ”nudes” här och inte det svenska ordet ”nakenbilder”? Varför blandas svenskan med engelskan, vilket snarast är en regel än ett undantag? 


 


Utfasningen av svenskan och det gradvisa införandet av engelskan sker enligt den kokta grodans princip. Denna princip innebär att om man lägger en groda i kokande vatten hoppar den direkt ur kastrullen, men om man lägger en groda i en kastrull med kallt vatten som sakta värms upp märker inte grodan någon skillnad utan stannar kvar i kastrullen.


Är tanken att vi svenskar sakta men säkert ska vänja oss vid engelskan på samma sätt som grodan vänjer sig vid vattnet som blir allt varmare? Finns det en plan att engelska ska bli det officiella språket i Sverige och kanske också EU - trots att Storbritannien nu har lämnat unionen?


Varför syns och hörs engelska så mycket i det offentliga rummet i Sverige? Varför är tv-programmen och filmerna som visas i Sverige i stort sett bara på engelska? Varför tillåts privatägda engelskspråkiga skolor att skölja över Sverige i tsunamivåg efter tsunamivåg som dränker de svenskspråkiga kommunala skolorna och på sikt också det svenska språket?

Varför går universiteten och högskolorna alltmer över till engelska? Varför tar inga politiker och massmedier upp att vårt svenska språk lever farligt? Svenskans överlevnad är en viktig valfråga. Varför denna dödstystnad?


Det påstås emellertid att det här med den kokta grodans princip inte stämmer. I genomförda test sägs grodorna hoppa ur vattnet när det blir för varmt. Det är bara att hoppas att vi svenskar också gör det innan vi står med rumpan bar och har förlorat vårt modersmål.


Christina Johansson, medlem i Språkförsvaret, gymnasielärare och bibliotekarie


(Denna text publicerades också insändare i Dagens Nyheter den 14/1 2022)


(Denna nätdsgbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 

Av Nätverket Språkförsvaret - 17 januari 2022 08:00

(Brev till Språkförsvaret)


Hej!


Jag heter Stjepan och jag står bakom idén och utvecklingen av en ny svensk online ordbok

som heter Vokabel.se.


För några år sedan flyttade jag till Sverige för att bo och arbeta här och var det såklart ett av stegen att lära mig språket.


Jag har använt olika ordböcker och webbsidor och det hjälpte mig mycket, men det var inte så effektivt  eftersom jag ville ha allt på ett ställe, så jag fick idén att skapa en online ordbok  som kombinerar allt allmänt tillgängligt innehåll.


Så skapade jag en hemsida som heter www.vokabel.se där du kan hitta ordbok, synonymer, betydelser, grammatik, exempelmeningar, översättning och stavning, allt på ett och samma ställe.


För närvarande används min sida av 20 000 personer i veckan för sin egen utveckling.


Eftersom vi är nya och nyligen börjat det skulle hjälpa oss mycket om du kunde t.ex

1. skriva en kort artikel om oss

2. lämna en länk på din sida till vokabel.se.

3. eller bara dela länk med personer som behöver hjälp med svenska eller andra språket


Någon av dessa dessa tre punkter kommer att göra innehållet tillgängligt och underlätta språkutveckling. Det skulle hjälpa ett brett spektrum av människor att komma åt det och på så sätt få hjälp med att lära språket. Det ska ta kanske lite tid for dig men det skulle betyda mycket for oss.


Med tiden kommer att läggas till nya idéer på sidan. Om du har några rekommendationer om detta, skicka dem gärna till oss.


Tack på förhand för din tid och uppmärksamhet. Ser fram emot ditt svar!


Mvh,

Stjepan Glibo

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)






Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Januari 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards