Alla inlägg den 29 januari 2022

Av Nätverket Språkförsvaret - 29 januari 2022 16:43

Kommentar till insändaren med rubriken: "Vi måste reagera innan vi förlorar vårt modersmål"  (1) av Christina Johansson, HD, Min Mening 21/1:


Tack Christina Johansson för en alldeles utmärkt insändare. Jag instämmer helt och hållet. 

Det är glädjande att det är fler som uppmärksammar denna irriterande och tramsiga "engelska sjuka och engelska språkinvasion".


Nu ska jag lyssna på en italiensk opera av Verdi. Alltid omväxlande att lyssna på italienska. Och inte bara på engelska!


(1)  Se denna insändare med samma innehåll!


C-G Pernbring               


(Insändaren publicerades i Helsingborgs Dagblad den 28/1 2022)


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)                                                                                                                                               

Av Nätverket Språkförsvaret - 29 januari 2022 14:07

Fredrik Malm (L) skriver i Expressen att det bör införas obligatorisk förskola med svensktalande personal.


Ett försök till att visa vettig handlingskraft! Samtidigt älskar Liberalerna fullt skattefinansierade språkbytesskolor där svenska elevernas svenska dagligen urholkas till förmån för kolonial undervisning på engelska.


Ett språk som inte har någon som helst officiell ställning I Sverige. Tack för er "framsynthet" Leijonborg, Björklund och Sabuni. Måtte ni få max 3,9 av rösterna i kommande riksdagsval!


Tror ni kanske rent av det finns någon vettig anledning till att inget annat land har anammat det svenska skolsystemet efter 30 (!) år - fan vet!


Medlem

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 29 januari 2022 08:00

Zina Al-Dewany skrev i Aftonbladet igår:


”Och visst minns vi när Folkpartiets dåvarande partiledare Lars Leijonborg fick sitt parti att bli särskilt vänligt inställt till friskolor? Sedan blev han ordförande för Friskolornas Riksförbund.


Nuvarande ordförande är den tidigare centerpolitikern Sofia Larsen. VD för Friskolornas Riksförbund är i dag Ulla Hamilton, som även är folkvald moderat i Stockholms stad. Det är samma partier som alltid rycker ut till marknadsskolans försvar.


I veckan avslöjade tidningen ETC ett avtal för Internationella engelska skolan, IES. De borgerliga partierna har tillsammans med Miljöpartiet gått med på att låta IES köpa en skolfastighet och en sporthall i Gubbängen, Stockholm.


I avtalet står att IES måste betala 25 miljoner kronor till staden om de säljer skolan inom tio år. Men det gäller inte om det fattas politiska beslut i framtiden som gör det ekonomiskt ofördelaktigt för friskolan att äga fastigheten.

”De är ekonomiskt helgarderade mot lag- och regeländringar gällande friskolor och skolpeng. Då får de göra vad de vill med fastigheten utan att behöva betala 25 miljoner”, skriver Dagens ETC.


Varför det borgerliga styret jobbar så hårt för friskolan, och så lite för skattebetalarna är oklart.”


Läs vidare här!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Januari 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards