Alla inlägg den 7 januari 2023

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 7 jan 19:03

"Sverige är unikt i ett ödesmättat avseende: Vi talar svenska. 


Våra lagar är skrivna på svenska. Vår historia är skriven på svenska. Vi sjunger sånger, läser dikter och använder ordlekar som bara funkar hos oss. Att hålla den kulturen vid liv är upp till oss, inga andra. Vilket är oroande, eftersom vi är rent usla på att värna vårt eget modersmål.


'Svenskans ställning i skolan måste stärkas', krävde 238 svenskar på Expressen Debatt i mellandagarna. De anfördes av Svenska Akademiens Horace Engdahl, Peter Englund och Per Wästberg..."


Läs vidare här!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 7 jan 08:00

Filippa Mannerheim, lärare och skoldebattör, rekommenderar liksom kollegan Marcus Larsson Språkförsvarets öppna brev "Säkra svenskan som undervisningsspråk!", som båda har undertecknat.


 

I nuläget har Språkförsvarets öppna brev publicerats av Östersunds-Posten, Expressen, Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Dala-Demokraten, Blekinge Läns Tidning, Smålands-Posten och Nya Wermlands-Tidningen.

Tidigare månad - Senare månad

Presentation

Omröstning

Vilket skall det talade språket vara i mellannordiska möten och sammanhang på offentlig nivå? Svenska, norska och danska är närliggande språk, och det förutsätts, att personer i offentlig ställning skall vara utbildade att förstå varandras språk.
 Svenska/norska/danska med tolkning tillgänglig till/från finska och isländska
 Engelska
 Vet inte

Fråga mig

139 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Januari 2023
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se