Alla inlägg den 27 januari 2023

Av Nätverket Språkförsvaret - 27 januari 2023 12:17

"Flytande" engelska och spanska i svensk skola alltså! "Total inre säkerhet". Bla, bla, bla...


Hur blir det då med vårt eget språk... svenska... officiellt huvudspråk sedan snart 14 år och som trots det, bland andra, Internationella engelska skolan fuskar med och tummar på reglerna.


Se även gårdagens nätdagboksinlägg.


Per-Owe Albinsson,

medlem i Språkförsvaret


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)




Av Nätverket Språkförsvaret - 27 januari 2023 08:00

Hej,


Tack för ert brev till regeringen. Eftersom det rör skolfrågor har det överlämnats till Utbildningsdepartementet. Jag har blivit ombedd att besvara brevet. Inledningsvis vill jag bekräfta att ert brev och namninsamling kommit Utbildningsdepartementet till del. Det är alltid värdefullt för oss att ta del av såväl enskilda som professionens tankar och erfarenheter för det fortsatta arbetet.


Språk är människans främsta redskap för att tänka och kommunicera men också för att lära sig nya saker. Det är i skolan som grunderna för goda språkkunskaper läggs. Ämnet svenska eller svenska som andraspråk har stor betydelse för elevernas språkutveckling. Detta avspeglas exempelvis i det omfattande innehåll som ska behandlas i undervisningen och den starka ställning som ämnena har i timplanen för grundskolan. Ämnena svenska eller svenska som andraspråk är de ämnen som har flest undervisningstimmar i grundskolan och motsvarande skolformer. Att kunskaper i svenska språket är viktiga avspeglas även i det krav som finns på godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk för att nå behörighet till ett nationellt program i gymnasieskolan.


En huvudman kan efter ett beslut från Skolinspektionen få anordna delar av undervisningen i grundskolan på engelska om vissa krav uppfylls. Ett av kraven är att undervisningens innehåll och utformning säkerställer att eleverna få tillräckliga kunskaper i svenska för att uppfylla betygskriterierna i samtliga ämnen.Beslutet får återkallas om villkoren inte längre uppfylls.


När det gäller att bedriva undervisning på engelska i svensk gymnasieskola är det inte reglerat. Det finns alltså inget hinder för att delvis bedriva undervisning på engelska i svensk gymnasieskola så länge man uppfyller skollagens krav och andra bestämmelser. Enligt språklagen (2009:600)  är svenska Sveriges huvudspråk och det allmänna har ett särskilt ansvar för att svenskan används och utvecklas. I läroplanen för gymnasieskolan anges att förtrogenhet med Sveriges kultur och historia samt det svenska språket ska befästas genom undervisningen i många av skolans ämnen.


Jag vill också nämna att regeringen under 2023 gör satsningar på cirka 1,6 miljarder kronor till skolan. Medlen föreslås bland annat gå till barn och elevers språk-, läs- och skrivutveckling.


Tack för att ni tog er tid att skriva.


Med vänlig hälsning


Sofie Trosell
Departementssekreterare
RK Kommunikation
Utbildningsdepartementet
www.regeringen.se


26/1 2023


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Januari 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards