Alla inlägg den 19 januari 2023

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 19 jan 15:28

Angående insändaren "Lägg inte ned Europaforum!" av de f. d europaparlamentarikerna Cecilia Malmström (L) och Olle Schmidt (L), NSK/KB den 30/12-2022: 

 

Jag håller helt och hållet med Malmström och Schmidt att det mer eller mindre är en katastrof att lägga ned Europaforum i Hässleholm.Varför har inte Hässleholms kommun möjligheter att genomföra och ekonomiskt stödja detta viktiga och intressanta EU-projekt? Dessutom har Sverige EU-ordförandeskapet under första halvåret (våren) i år, 2023. Euroforum passar därför perfekt i tid.


Det är också viktigt att medborgarna i medlemsländerna generellt får bättre information och kunskap om arbetet i Unionen nere i Bryssel och Strasbourg. Jag har vid några tillfällen under åren haft möjlighet att besöka Europaforum i Hässleholm. Ett mycket intressant och givande Forum! Undertecknad har i alla fall alltid varit mycket nöjd med detta arrangemang.


Vi behöver verkligen i dessa tider en bredare diskussion och debatt om EU- samarbetet i dagens Sverige och i övriga Europa. De svenska medierna inriktar sina nyhetssändningar idag nästan helt på amerikanska/brittiska nyheter. Detta gäller även inom dagens underhållningsindustri. På bio och i tv visas nästan uteslutande amerikanska och brittiska produktioner. (Och ändå är Storbritannien efter Brexit inte längre medlem i EU).


Därför är exempelvis Europaforum i Hässleholm en bra motvikt mot allt amerikanskt/brittiskt i medierna och i samhället. Tydligen saknas det bara cirka en miljon kronor för att rädda detta viktiga EU-arrangemang, Euroforum, kvar i Hässleholm? Är det verkligen inte möjligt att snabbt samla in dessa pengar? Finns det inga sponsorer eller fonder i detta viktiga EU- sammanhang?

 

Sammanfattningsvis: Det vore väldigt olyckligt att i år, 2023, lägga ned Europaforum i Hässleholm. I detta perspektiv är väl ändå cirka 1 miljon kronor marginellt ("peanuts") i sammanhanget?


C-G Pernbring


(Insändaren publicerades den 12/1 i Norra Skåne och Kristianstadsbladet-NSK/KB)


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 19 jan 08:00

20 december 2022 10:37


(Rubrik och ingress är hämtad från Sydsvenskan – artikeln ligger bakom en betalmur)


”Över 20 personer har valt att lämna Internationella engelska skolan i Landskrona det senaste året. Många i protest mot rektorns ledarstil. Kritik tystas ner och källor efterforskas, enligt uppgifter till tidningen.


Rektor Alma Fazlic medger att det har varit ett besvärligt år med utbrett missnöje. Men hon anser att problemen redan fanns när hon tillträdde.”


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


Presentation

Omröstning

Vilket skall det talade språket vara i mellannordiska möten och sammanhang på offentlig nivå? Svenska, norska och danska är närliggande språk, och det förutsätts, att personer i offentlig ställning skall vara utbildade att förstå varandras språk.
 Svenska/norska/danska med tolkning tillgänglig till/från finska och isländska
 Engelska
 Vet inte

Fråga mig

139 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Januari 2023
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se