Alla inlägg under november 2019

Av Nätverket Språkförsvaret - 26 november 2019 14:00

(Texten är hämtad från Svenska Dagbladet)


Tyskland influerade Sverige starkt, kulturellt och språkligt, fram till andra världskriget. Kan du begreppen som den bildade svensken bör känna till? Ordtestet är gjort i samarbete med Dessislava Stoeva-Holm, professor i tyska vid Uppsala universitet.


Gå vidare till testet här!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)



Av Nätverket Språkförsvaret - 26 november 2019 11:23

Som examinerad från Handelshögskolan i Stockholm får jag emellanåt material från dem om vad som händer där och även med förfrågningar om ekonomiskt stöd. (Bara 18% av verksamheten finansieras av staten).


I deras senaste utskick finns dels en folder, dels ett brev undertecknat av en Jessica O’Mary, Head of Development and Alumni Relations.


All text, säger ALL text är avfattad på svenska. Man beskriver sig som ”ett sant internationellt lärosäte”. Och kommunicerar med svenska f.d elever i Sverige på… svenska!


Det gör en språkförsvarare glad in i själen.


Lars Göran Asmundsson

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 25 november 2019 12:20

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 25 november 2019 08:00

Språkförsvaret är ett ideellt nätverk, som är partipolitiskt obundet. Nätverkets språkpolitiska inriktning framgår av programförklaringen och stadgarna. Andra viktiga dokument är ”Vanliga frågor”, "Utkast till språklag för Sverige", "Förslag till språkpolitik för den svenska högskolan" och "Försvara den nordiska språkgemenskapen - stärk grannspråksundervisningen!".  Enskilda medlemmar har dessutom skrivit mängder av artiklar, insändare och brev.


Språkförsvarets verksamhet finansieras endast genom frivilliga bidrag. Vår verksamhet är dock inte gratis: Webbplatsen kostar pengar, speciellt om vi vill göra den ännu mera attraktiv, liksom planerade utåtriktade aktiviteter som seminarier, annonser och så vidare.


Om du vill bli medlem i Språkförsvaret, läs förslagsvis igenom  programförklaringen liksom stadgarna och sätt in 200 kronor - 100 kr för studerande, arbetslösa och pensionärer - på PlusGiro 421118-1, Språkförsvaret. Om du gör en inbetalning från utlandet används IBAN-nummer SE35 9500 0099 6034 0421 1181 och BIC-kod NDEASESS.


Du kan naturligtvis sätta in mer än 200 kr, om du vill. Medlemsavgiften gäller per kalenderår (1/1 - 31/12). Om du betalar in medlemsavgiften fr.o.m idag gäller den självfallet också för 2020. Skriv samtidigt till Språkförsvaret  och berätta vad insättningen avser och också gärna lite om dig själv. Om du inte har tillgång till e-post, ange kontaktuppgifter på inbetalningskortet eller till någon av kontaktpersonerna – se ”Kontakt”. Vi kommunicerar internt huvudsakligen genom e-post. Som medlem kan du vara med om att utarbeta vår språkpolitik och delta i våra interna diskussioner.


Du kan naturligtvis också skänka ett ekonomiskt bidrag till Språkförsvaret för att hjälpa oss att utveckla verksamheten. Om du vill veta mer i detalj hur vi tänker använda pengarna, kan du kontakta Språkförsvaret ! Alla bidrag är välkomna.


Om du inte väljer att bli medlem, kan du ändå följa vår verksamhet genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev, bevaka de senaste uppdateringarna liksom vår nätdagbok.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


Av Nätverket Språkförsvaret - 24 november 2019 12:21

Dagens Nyheters Namn och Nytt-sektion publicerar idag en haiku av Hakke i Hägersten med anledning av kyrkoårets avslutning:


Domsöndagen är

Guds straff till alla som ej

fixar de och dem

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 23 november 2019 08:00

Finn-Erik Vinje, norsk blogginnehavare och professor emeritus i moderna nordiska språk, har varit universitetslärare i hela sitt yrkesliv – bl.a vid Stockholms universitet. Han är alltså väl insatt i svenska förhållanden.  Han konstaterar i ett blogginlägg – och det är inte första gången:


”En sak som får nedslag i Stockholms medieverden, gjør seg kvikt gjeldende også i Norge. Impulser i omvendt retning skjer aldri. Svenskene interesserer seg ikke for oss.”


Läs vidare i ”Hvem krenker hvem?”


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 22 november 2019 14:35

 


Hej!


Förvisso är det ett otyg att engelska används i tid och otid här i landet men det är lika viktigt att värna om svenskan genom att påtala när journalister skriver helt tokiga saker som "Polisen eftersöker tips efter överfallen i Falun – och varnar ensamma kvinnor att vara vaksamma"


Hälsningar


Annika

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 22 november 2019 12:23

Jag har under denna vecka upplevt en positiv förändring i min språkliga vardag och som jag vill delge er följare av denna utmärkta och mycket viktiga nätdagbok:


På Folktandvårdens mottagning där jag bor har hälsningsmeddelandet då man når växeln under flera år varit: "Hej och välkommen till Folktandvården i....", för att omedelbart därefter följas av: "For information in English, press five!", ungefär som att engelska i princip har jämbördig status med svenska i samhället.


Detta har jag hela tiden ansett vara felaktigt, dels (och framförallt) eftersom engelska inte har någon som helst officiell ställning i Sverige men även eftersom vårdcentralen vägg i vägg överhuvudtaget inte tillhandahåller något engelskspråkigt alternativ i sin växelmeny.


Till min glädje är meddelandet nu ändrat och alternativet för att kunna välja engelska kommer betydligt senare i menyn. Antingen har man på Folktandvården reflekterat över det absurda med det "tvåspråkiga alternativet" som man tidigare erbjöd. Eller så har man helt krasst upptäckt att det inte var någon större efterfrågan på det engelskspråkiga menyalternativet. Förhoppningsvis har ändringen kommit till stånd på grund av först nämnda anledning.


Detta är en symbolhandling i helt rätt riktning, då den klart och tydligt visar att svenska är det språk man förväntas kunna eller lära sig då man bor i Sverige.


Det kan väl kanske vare sin ordning att man kan välja engelska (personligen anser jag att det är fel då språket inte är officiellt) men att meddelandet om detta kommer en bit in i menyn visar klart och tydligt på skillnaden i status språken emellan. Dessutom: Genom att alternativet att välja engelska kommer senare i menyn så får eller "tvingas" den ännu icke svensktalande att höra betydligt mer svenska varje gång hen ringer och får på så sätt ett naturligt övningstillfälle i svenska.


Symbolhandlingar och symbolpolitik ska inte underskattas och kan vara nog så viktiga och effektiva.


Bravo Folktandvården och heja på, Språkförsvaret! Ni fyller en mycket viktig funktion i kampen för svenska som fortsatt samhällsbärande språk. Fortsätt att nöta på! Droppen urholkar stenen...


Stolt medlem

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< November 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards