Alla inlägg under november 2019

Av Nätverket Språkförsvaret - 15 november 2019 12:00

(Texten är hämtad från Adlibris presentation)


 

Hur låter skånska? Varför låter göteborgare goa och glada? Varför finns det över huvud taget dialekter? Och varför säger man i vissa delar av Sverige ett apelsin, när det borde heta en apelsin. Fredrik Lindströms 100 svenska dialekter är boken som tar dig med på en fängslande dialektresa, genom hela Sverige, från sydligaste Skåne via nordligaste Norrland till den svenska som pratas i Finland i dag. Med boken kommer en ljudmodul som gör det möjligt att höra på hur en dialekt låter samtidigt som man läser om den. De hundra ljudproven ger läsaren en fascinerande upplevelse om hur olika det kan låta runtom i dagens Sverige. Boken är den första i sitt slag. Aldrig har det tidigare funnits en dialektbok som kan man både läsa och lyssna på!


Fredrik Lindström har också intervjuats om boken i TV4.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 15 november 2019 08:00

Hej, intressant med inblick i andra länder. En av mina vänner från EU-landet Slovenien var just i Sverige på besök. Vi talade om det engelska inflytandet i det svenska offentliga rummet och han berättade följande: I Slovenien slår man vakt om det egna språket. Man får inte döpa sitt företag eller sin affärsskylt till något på annat språk än slovenska. Om man vill hävda ett namn (som han en gång gjorde på sin firma, i det fallet ett grekiskt namn) måste man mycket noggrant och med handlingar styrka och förklara vitsen med att ha just detta namn. En mycket vidlyftig process. I hans fall fick han sända in skrifter och historia från antiken för att visa att namnet han valt var sakligt och mer välfunnet än ett slovenskt för just den verksamheten.  I stort sett omöjligt. Att som här smälla upp vilka engelska idiotier som helst, t o m när det skulle vara fyndigare på svenska, vore otänkbart.


Tove

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 14 november 2019 12:14

Hej!


Hittade en affisch på en busshållplats här i Limhamn. Den är på engelska. Kan det vara för att ingen skall förstå den eller är det för att man talar svenska i Limhamn?


 


Bortkastade pengar och otrolig nonchalans.Tror annonsören att det är "fint" att ha en dyr affisch på engelska i Skåne månne!? Horribelt!

 

Stig Engzell


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 14 november 2019 08:00

 


Såväl namnet som informationen på förpackningen är ju delvis på svenska - och finska.


"Skärpning!"


Uppmärksam


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 13 november 2019 08:00

Språkförsvaret anordnade igår ett offentligt möte i Umeå. I samband med mötet intervjuades två företrädare för Språkförsvaret i P4 Västerbotten. Enligt P4 Västerbottens introduktion :


”Språkförsvaret gästar P4 Västerbotten och berättar varför engelska uttryck kan bli ett problem. Låneord måste anpassas till svenska språket enligt Ola Nilsson och Arne Rubensson från Språkförsvaret.”


Lyssna på inslaget här!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 12 november 2019 15:47

 


...och vips så hamnade engelskan helt plötsligt överst på en SVENSK produkt och som bevisligen säljs på/i ett flertal marknader/språkområden (informationstexterna på paketets baksida).


Visa lite språklig stolthet och behåll svenskan överst, samt ge information på ALLA språk även på framsidan!

 

Också språkförsvarare 

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 11 november 2019 12:00

Trevligt budskap på detta presentinslagningsband från Akademibokhandeln!


 

 
Att de håller sig till "Ärans och hjältarnas språk" (😉) på hemmaplan, vilket ju borde vara en självklarhet men tyvärr inte är det, gör såklart det hela än bättre!
 
Uppmärksam
 
(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

128 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< November 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se