Direktlänk till inlägg 27 maj 2023

Vad avgör om minoritetsspråken i Sverige överlever?

Av Nätverket Språkförsvaret - 27 maj 2023 12:00

I artikeln ”En överlägsenhet märks i debatt om minoritetsspråk” i dagens Svenska Dagbladet skriver Lena Lind Palicki med anledning av boken ”Sveriges nationella minoritetsspråk. Nya språkpolitiska perspektiv ”(red: Tommaso Milani och Linus Salö) avslutningsvis:


”Av boken kan man lära att det inte är tillräckligt att språk får erkännande som minoritetsspråk för att ge den skjuts som behövs. Språkens fortlevnad handlar inte heller nödvändigtvis om att fler modersmålstalare krävs – det behövs fler talare överhuvudtaget. För det krävs både pengar och idogt arbete, av både det offentliga och av eldsjälar och aktivister.


Men hur minoritetsspråkspolitiken och arbetet för respektive språk ska utformas måste vara avhängigt av språkens skilda villkor och historia, och inte klumpas ihop till bara ett sätt. ”


Det är naturligtvis helt sant att det inte räcker för att ett minoritetsspråk ska överleva att det erkänns av statsmakten och/eller beviljas statsstöd. Det är inte ens ett nödvändigt villkor. Det vittnar älvdalskan i Sverige om. Älvdalskan har hittills inte erkänts av Sveriges regering och riksdag som minoritetsspråk, vilka i stället karakteriserar älvdalskan som en dialekt trots att alla oberoende lingvister klassificerar den som ett eget språk. I den frågan har regering och riksdag hittills alltid understötts av Institutet för språk och folkminnen, som Lena Lind Palicki tillhör.  2015 skickade Mats Blakstad och nio andra språkvetare  in en ansökan om en internationell språkkod hos SIL International. Detta försökte Anna Westerberg som företrädare för Institutet för språk och folkminnen att förhindra. Språkförsvaret stödde självfallet Mats Blakstads initiativ och argumenterade emot Anna Westerberg i ett brev till SIL International. SIL International skapade en internationell språkkod åt älvdalskan.


 Det avgörande skälet till att älvdalskan har överlevt är att älvdalingarna själva vill att den ska överleva och att de för en aktiv kamp för språkets fortlevnad.


De minoritetsspråk som har störst chans att överleva är de territoriellt koncentrerade. Det innebär att även grannarna liksom även närsamhället talar samma minoritetsspråk, d.v.s det finns alla möjligheter att använda språket regelbundet. Om ett språk används regelbundet, överlever det. Dessutom ökar chansen att hitta en partner, som talar samma minoritetsspråk, vilket underlättar överförandet av språket till nästa generation. Det försvåras om partnern är majoritetsspråkstalare. I  Sverige är samiskan (även om alla varieteter inte är sinsemellan förståeliga), meänkieli och älvdalskan territoriella. Sverigefinskan är inte alls lika territoriellt koncentrerad och dessutom resultat av en sentida invandring i samband med andra världskriget. Svedjefinnarna, som invandrade till Sverige i slutet av 1500-talet, assimilerades språkligt, även om den siste ättlingen som kunde tala finska dog först på 1960-talet.


Med de romska varieteterna och jiddisch, som inte är territoriellt koncentrerade, förhåller det sig annorlunda. De kan i princip bara överleva om talarna tillämpar endogami, d.v.s ingifte. I och för sig har de romska varieteterna överlevt i Europa alltsedan medeltiden, trots att de aldrig varit territoriellt koncentrerade, eftersom endogamin hittills har kompenserat för detta. Jiddisch lever betydligt farligare än de romska varieteterna, eftersom språket i praktiken inte fylls på utifrån. Dessutom torde tendensen till endogami numera vara svag bland jiddischtalarna.


Om ett minoritetsspråk med säkerhet ska överleva krävs att det helst är territoriellt koncentrerat men också att talarna av detta minoritetsspråk medvetet kämpar för dess överlevnad. Det är inte oviktigt att staten ser till att språket ges legalt skydd och ekonomiskt stöd, men om inte talarna själva vill att språket ska överleva riskerar det statliga stödet bara att bli konstgjord andning.


Per-Åke Lindblom


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 25 maj 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Vikingarna - Ord   Söndagens svenskspråkiga dikt   Ordbanken    Vad gör jag när jag har slut på orden Då går jag till ordbanken och lånar Öppnar en bok räntefritt och läser:   Daniel Boyacioglu ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 24 maj 16:38

Torsdag den 15.5.25 diskuterede Folketingets ordførere et Forslag til folketingsbeslutning om at indføre en dansk sproglov, som var fremsat af Pia Kjærsgaard (DF) og et, der var fremsat af Mai Mercado (K) under et samlet punkt.   Stemningen var g...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 23 maj 08:00

"Ingen kommer undan. Vare sig vi ser på teve, läser en tidning eller deltar i någon konferens, är risken stor att vi blir dränkta i en flod av floskler! Av ord som inte betyder något och ett språk som inte hänger ihop. Svensk floskelordbok är en uppl...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 22 maj 11:37

När Keir Starmer sa: ”Om du vill bo i Storbritannien bör du tala engelska”, avslöjade han en föreställning – att engelska är det enda språket som räknas i Storbritannien.   Denna syn bortser inte bara från Storbritanniens rika sp...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 21 maj 12:00

Polska är det näst största slaviska språket i världen. Omkring 50 miljoner människor använder polska aktivt och minst 10 miljoner har passiv färdighet i språket. Därmed är polska det största slaviska språket i Europeiska unionen och dess femte språk ...

Presentation

Omröstning

Vilket av orden från 2024 års nyordslista har störst chans att överleva?
 aktivklubb
 ankkurva
 barntorped
 dubbelklubb
 gisslandiplomati
 grön gumma
 Magdamoderat
 mittokrati
 quishing
 romantasy
 skräpballong
 skuggflotta
 slop
 soft girl
 terian
 tiktokifiera
 tjejnyår
 tryckarlägenhet
 umarell
 vänskapsbänk

Fråga mig

143 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8
9 10 11 12 13 14
15
16
17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Maj 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till sprakforsvaret@yahoo.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards