Alla inlägg den 7 april 2023

Av Nätverket Språkförsvaret - 7 april 2023 08:00

"Austronesiska är den största språkfamiljen i världen med cirka 1200 språk, vilket motsvarar en femtedel av världens språk. Dess 350 miljoner talare är spridda över ett enormt område som sträcker sig från Madagaskar i väster till Påskön i öster och från Hawaii i norr till Nya Zeeland i söder, inklusive halvöar och öar i Sydostasien, de flesta öarna i centrala och södra Stilla havet och Taiwan. Medan vissa språk i de västra delarna av Austronesien talas av miljontals människor, talas de många språken i de östra delarna av få människor (i genomsnitt tusen eller mindre per språk).


Austronesiska språk anses härstamma från ett enda urspråk, som troligen talades i Taiwan för cirka 5 000 år sedan. Eftersom tidsdjupet för de austronesiska språkens utveckling är relativt litet, är de lexikalt och strukturellt mindre divergerande än vad man kunde ha förväntat sig med tanke på familjens storlek och geografiska spridning. Javanesiska, sundanesiska, malajiska och tagalog är de största austronesiska språken.


Utbredning. Austronesiska talas på Madagaskar, i Malaysia, Indonesien, Filippinerna, Taiwan, i vissa kustområden på Nya Guinea och i ögrupperna Melanesien, Mikronesien och Polynesien. Det talas också i fickor på det asiatiska fastlandet: i södra Vietnam och södra Kambodja (chamiska språk) och på ön Hainan i södra Kina (tsatspråk)."


Informationen är hämtad från The Language Gulper.


 

Anmärkning: Tack vare modern dna-teknik vet man t.o.m att malagassiska, det austronesiska språket på Madagaskar, härstammar från en invandring från sydöstra Borneo, förmodligen på 400-talet e.v.t


Observatör


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25
26
27 28 29 30
<<< April 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards