Direktlänk till inlägg 20 november 2023

Carl Bildt i tysk TV

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 20 nov 12:00

Oj, Carl Bildt i tysk TV! Jag råkade följa ett intressant debattprogram i söndags kväll den 12 november på tyska TV- kanalen ARD (TV 1). Det var ett debattprogram om terrorn i Mellanöstern. Progammet kunde säkert också ha varit högintressant för både språkvetare och språkförsvarare. Debattledare var Anne Will. En känd tysk TV- redaktör. Hon leder ofta Debattprogram på tysk TV. Så även i söndags kväll i ARD den 12/11. Några "experter" på kriget mellan Israel och Hamas var samlade i en studio i Tyskland. 


Dessutom deltog en prominent gäst och expert nämligen f.d statsminister/utrikesminister Carl Bildt (M) från Sverige. (Han var på direkt TV- länk från Stockholm/S). Vilket språk talade då Carl Bildt i programmet? 

Jo, givetvis engelska eller närmare bestämt "svengelska"! Engelskan är ju snart ett av Sveriges två officiella språk. Han blev ju i programmet samtidigt simultantolkad till tyska. 


Att Carl Bildt, som f.d svensk stats-och utrikesminister, tydligen inte behärskar varken tyska eller franska är förvånande. Dessutom hör han till den lite äldre generationen som var tvungna att plugga dessa språk i svenska skolan.Hans engelska var lika tråkig och torftig  som alla övriga svenska politikers så kallade "politiker-svengelska". Svenska politiker inbillar sig alltid att de behärskar engelska perfekt. Men nej!


Jag hänvisar här i detta sammanhang till mitt inlägg i DN Insändare/Åsikt den 22 november 2022 med rubriken: "Torftig användning av engelskan tråkar ut i EU". Det hade faktiskt varit bättre om Bildt hade pratat sitt modersmål, svenska, och samtidigt simultantolkats till tyska. Trots allt hade det varit ett bättre alternativ, anser jag.


I vilket fall som helst blev han nu istället simultantolkad från engelska till tyska. Önskar gärna i framtiden höra våra svenska politiker oftare tala modersmålet, svenska, vid internationella konferenser. En framtida förhoppning!


C-G Pernbring                                                                                                                                         Helsingborg


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)          


 
 
Ingen bild

Bergtora

Måndag 20 nov 13:33

Emellertid talade Magdalena Andersson helt OK tyska vid en presskonferens under besök i Tyskland tidigare i år eller förra året. MA är yngre än Carl Bildt, om det har någon betydelse.

 
Ingen bild

inga johansson

Måndag 20 nov 14:36

Visst finns det de som kan simultantolka från svenska till tyska!
Språken ligger ju nära varandra, man behöver inte gå omvägen genom
engelska.

 
Ingen bild

Observatör

Måndag 20 nov 14:38

Helt rätt! Magdalena Anderson hade väl t.o.m studerat i Wien?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 29 nov 08:00


  Den delade spädbarnsladan kan man hitta hos H&M.   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 28 nov 15:00

Studera i Finland vid Högskolan Novia! Du som svensk eller nordisk student är välkommen att söka till Novia! Att plugga i Finland ger dig en utlandsupplevelse, med trygg samt bekant kultur och miljö. Du får studera på svenska och finskan ställer inte...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 28 nov 12:00

I texten talas det om den stora migrationens inverkan på det svenska språkets ställning.   Enligt min mening så har de engelskspråkiga förskolorna och skolorna dock en betydligt större negativ inverkan när det gäller det svenska språkets ställnin...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 28 nov 08:00

Angående: Kronprinsessan Victoria och hennes fantastiska minnestal på strålande tyska i Förbundsdagen i Berlin den 19/11-2023:   Vi ser ofta på europeiska tv-kanaler via parabolen. Det är ett lite annorlunda utbud i dessa länder än på svenska tv-...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 27 nov 16:52

Författaren Björn Ranelid, som tidigare förärats Språkförsvarets hederspris, publicerade följande appell på Facebook idag. Björn Ranelid har 72 000 följare på Facebook.   Jag vill starta en fredlig revolution för det svenska språket och dess stäl...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11
12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29
30
<<< November 2023
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards