Alla inlägg under november 2021

Av Nätverket Språkförsvaret - 19 november 2021 08:00


     

Nu väntar vi bara på bytet av språk inom det militära för att "harmonisera oss fullt ut" med "snälla Sam" i väster.


Varför inte göra en dubbel och söka medlemskap i samväldet parallellt när ni ändå är igång, svenska politiker? Det var, i mina ögon, nämligen länge sedan ni gav upp svenskt oberoende... militärt som kulturellt... och lade er helt platta!


Sverige neutralt... pyttsan... anglosaxisk lydstat är en korrektare benämning.


Jag mår illa av underdånigheten!


Medlem

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 18 november 2021 16:41

I Aftonbladet (2021-11-14) stod följande mening apropå att Zlatan Ibrahimovic har bestämt sig för att sälja sitt hus i Åre:


”2013 ansökte Zlatan Ibrahimovic om bygglov i Åre kommun för bygget av en flådig treplansvilla vid Copperhill Mountain.”


Varför ”Copperhill Mountain”? Varför inte ”Kopparberg”? Det engelska namnet ”Copperhill Mountain” låter minst sagt malplacerat i jämtländska Åre. Dessutom låter det synnerligen töntigt i Sverige.


Christina Johansson

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


Av Nätverket Språkförsvaret - 17 november 2021 08:00

Angående krönikan "For helvede, Varför förstår vi inte danska?" av Lena Lind Palicki i Svenska Dagbladet/SvD den 15/11-2021:


Det är väl ändå lätt att förklara? Hur många gånger hör vi idag danska (norska/finska) på svenska Radio/TV- kanaler och sociala medier? Det är ytterst sällan. Där dominerar totalt engelskan! Vår föräldrageneration förstod säkert mycket bättre danska/norska än dagens yngre generationer.


Svengelskan/engelskan är ju snart vårt modersmål. Struntprat att danskan eventuellt har blivit otydligare. Det anser jag inte. Igår pratade jag faktiskt kort med ett par danskar i Helsingborg, trots pandemin (höll givetvis avstånd). De önskade lite information.


Inga problem för mig att förstå. Danskarna blev lite förvånade: "Oj, du är den förste svensk på länge som inte pratar engelska med oss danskar". De kom från Helsingör.


Som sagt, alla svenskar tror att engelskan är det officiella språket i alla länder. Vi pratade väl kanske snarare skandinaviska  (blandning av danska/svenska) med varandra. Men vi förstod varandra perfekt. De blev både glada och nöjda. 


För ett par år sedan besökte vi Helsingfors. När vi skulle flyga SAS tillbaka till CPH och Skåne, pratade jag med en sympatisk finska vid incheckning av bagaget. Hon sade:


"Tyvärr kan jag väldigt lite svenska, även om det är officiellt språk här, men jag är uppvuxen i östra Finland nära ryska gränsen. Där hör vi sällan svenska. Men det känns ändå alltid lite konstigt att behöva prata engelska med skandinaver och nordbor. Vi hör ju på något vis ihop, här uppe i Norden". 


På tal om nordiskt samarbete!

 

C-G Pernbring

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 16 november 2021 15:16

Rektorn för Internationella engelska skolan I Eskilstuna: "We are on a mission" (men bakom en betalmur).


Min kommentar: Exakt! Ni på IES bedriver en modern form av kolonisation och försöker inte ens dölja det längre. Era skolor är att likna vid missionsstationer.


Allt möjliggjort av den idiotiska friskolereformen samt valhänta samt intet-ont-anande svenska politiker.


Uppmärksam 

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 16 november 2021 08:00

 

EL POWER - ännu ett företag med ett fånigt svengelskt namn! Vad är det för fel på ELKRAFT?


Christina Johansson 

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 15 november 2021 08:00

I en klädbutik fann jag flera plagg med text på engelska. De var tydligen från Tel Aviv. Vem vill vara en vandrande reklamskylt för det engelska språket? Inte jag i alla fall. Börjar det förresten inte bli lite töntigt med all engelska i Sverige?


 

Christina Johansson

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 14 november 2021 15:00

Björn Ranelid korrigerade nyligen Carola Häggkvist offentliga särskrivningar, kaffe koppen och mamma rollen. Aftonbladet berättade igår:


”När Aftonbladet når Björn Ranelid skriver han i ett sms att han tycker att kommentaren är en bagatell som nu blivit uppförstorad. Författaren vill att det framkommer att han bara menade väl med sin kommentar.

’Det var och är en vänlig och lite rolig kommentar bortom all elakhet. Jag högaktar Carola som människa och artist. Om ingen påtalar att många människor särskriver ord som skall vara sammansättningar, så blir felen befästa’, skriver han i smset och fortsätter:

’Det är en särskild poäng i sammanhanget att jag tilldelades Det svenska språkförsvarets hederspris år 2017.’


Läs vidare här!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 14 november 2021 12:00

Det finns många program på TV som handlar om mat. Inget fel i det, men i ett av dessa program tycker jag det var lite väl mycket svengelska. Kryddig blev spicy, frasig blev crispy eller crunchy, och laga mat blev preppa mat osv. Man höll sig till samma ordval under hela programmet, dvs ordmässigt ett ganska kryddfattigt språk. I ett matinslag  på TV nyligen beskrevs i textraden maträtten som rice noodles med crispy tofu. Jag tycker det är onödigt och lite osmakligt att ta till ett annat språk när man helt enkelt kan skriva risnudlar med frasig tofu. Istället för att ständigt använda modeord såsom crispy, chrunchy och pepp kan man åtminstone variera med andra ord såsom frasig, spröd, knaprig, krasig, knastrig, gnisslig, svampig och så vidare. 


Peje

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< November 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards