Alla inlägg den 2 mars 2023

Av Nätverket Språkförsvaret - 2 mars 2023 12:20

Föräldrarna borde alltid själva få betala för elevernas skolavgifter på friskolorna, skriver C-G Pernbring.


Det är inte ovanligt att bland annat Internationella Engelska Skolan (IES) får kritik för sitt agerande i pressen och i medierna. Dessutom diskuteras det ofta om fördelarna med de privata friskolorna kontra de kommunala skolorna. Jag har personligen ingenting emot privata friskolor.


Men det är ändå märkligt att IES och flera andra svenska friskolor använder engelskan som huvudspråk och första undervisningsspråk i undervisningen. I svenska skolor ska alltid svenskan vara huvudspråk. Det är självklart! Det är ju vårt modersmål och Sveriges officiella språk. Engelska ska givetvis också undervisas både i kommunala skolor och i friskolor, men i mer normal omfattning.


Besynnerligt är det också att de privata friskolorna i Sverige, inklusive IES, skattefinansieras via en så kallad skolpeng. Det är ju vi skattebetalare som står för hela kalaset. Föräldrarna borde alltid själva få betala för elevernas skolavgifter på friskolorna, anser jag. Något som redan händer i andra europeiska länder.


Tyvärr diskuteras varken engelskan i undervisningen eller skolpeng till friskolor så ofta och ingående i medierna som jag hade hoppats på. Varför?


C-G Pernbring

 

(Insändaren publicerades i Göteborgs-Posten den 28/2 2023 – här med skribentens tillåtelse)


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)




Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Mars 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards