Alla inlägg den 7 mars 2023

 I den nya boken ”Språkrådet rekommenderar” behandlar Språkrådet några knepiga språkriktighetsfrågor. Har du koll på de senaste råden? Sätt dina kunskaper på prov i detta test.


Genomför testet här!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

SVT:s reportrar tycks ha svårt att uttrycka sig på svenska när de sett något skrivet på engelska. Läs följande och förfäras: "Rysslands främsta stridsvagnsstyrka förväntas utrustas med Sovjet-tillverkade T-62-stridsvagnar som började användas 1954. Detta för att göra upp för förluster av vagnar i striderna, enligt Storbritanniens försvarsministerium, skriver The Guardian."


Man hänvisar till The Guardian och skriver "Detta för att göra upp för förluster av vagnar i striderna" Det finns ett alldeles utmärkt sätt att säga det de troligen vill säga: Detta för att ersätta förluster av vagnar i striderna.


Jag anser att anställda vid SVT ska behärska det svenska språket bättre än vad som framkommer här. Kan man inte uttrycka sig bättre än så här, är nog vederbörande inte så bra på vare sig svenska eller engelska.


Annika Rullgård


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Mars 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards