Alla inlägg den 30 mars 2023

Av Nätverket Språkförsvaret - 30 mars 2023 12:38

Internationella Engelska Skolan påstår som bekant att deras elever kan uppnå "total inre säkerhet" vad gäller det engelska språket. Men hur ska det gå till om inte ens personalen behärskar engelska? Det är väl knappast en elev som har skrivit denna text. I den återgivna korta texten finns inte mindre än tre (3) språkfel.


Observatör 

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Ola Wikander skrev i Expressen den 13/4 2022 bland annat:

 

”Ständigt denna debatt om en ’dom-reform’. Man kan tycka vad man vill i sakfrågan, men det argument jag här vill diskutera är att en sådan förändring skulle vara ’ofrånkomlig’ (så till exempel Lena Lind Palicki i Svenska DagbladetHenrik Birkebo kallade det redan 2016 ’ett förlorat slag’ att förmedla skillnaden mellan ’de och dem’ till skolelever och har åter tagit upp frågan i ExpressenSara Lövestam har gjort detsamma i SvD). Idén verkar vara att vi inte kan välja om vi ska göra en förändring av normerna – utan när. 


Det är denna idé om ofrånkomlighet jag skulle vilja ifrågasätta. Historien visar nämligen något annat: att det är en fråga om val, enkom och endast. Och visst får man välja vilka normer man vill ha... men ’ofrånkomliga’ är de inte.


När man säger att en viss skriftspråksförändring är ofrånkomlig innebär det att man ignorerar hur skriftspråk ofta historiskt sett fungerat. Många skriftkulturer har bevarat hela språkstadier som inte talats på över 1000 år (eller mer), och fortsatt använda dem aktivt i skrift. Och detta sker än i dag.


Idén att det är omöjligt att upprätthålla en viss skriven grammatisk distinktion som inte finns i mångas talspråk ter sig märklig – i en värld som har eller har haft standardarabiska (som bygger på medeltida normer och måste läras in mekaniskt), klassisk japanska (som också är baserad på över 1000 år gamla språknormer), nylatin (standardskriftspråk i Europa långt fram i tiden), medelegyptiska (som fortsatte skrivas i mer än ett millennium efter att språkformen slutat talas), hebreiska under medeltiden (som skrevs aktivt fast det dog ut som talspråk kring 200 e.Kr och långt senare till och med lyckades ge upphov till modern, talad hebreiska), kyrkslaviska, klassisk kinesiska, klassisk sanskrit (som kodifierades för över 2000 år sedan men används i vissa sammanhang än i dag), sumeriska (som fortsatte skrivas i nästan två millennier efter sin död som talspråk) etc. etc. ”


Läs vidare här!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Mars 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards