Alla inlägg den 9 mars 2023

I och med införandet av jordbruket blev människans käke mindre. Detta gav upphov till de "f"- och "v"-ljud som vi känner till idag - men också till vissa problem.


Ljuden "f" och "v" är en normal del av vårt språk; vi lär oss dem som små barn och använder dem utan att tänka efter. Detta har dock inte alltid varit fallet. Ljuden uppstod faktiskt först relativt nyligen - åtminstone om man sätter det i relation till hela mänsklighetens historia. Och näringen spelade en avgörande roll.


Ett forskarlag kom fram till att människans käke också förändrades till följd av nya matvanor. Under lång tid åt människor främst livsmedel som ställde stora krav på tänderna - kött eller nötter till exempel. Under den neolitiska perioden (från cirka 9500 f.Kr.) utvecklades dock jordbruket i och med den neolitiska revolutionen. Detta förändrade också kosten.

Mjukare livsmedel gör käken mindre

 

Det som naturen gav dem kunde människorna på den tiden nu bearbeta mycket bättre, maträtterna hade en mjukare konsistens och var lättare att tugga. Käkarna, som nu var mycket mindre utmanande, förändrades och blev mindre. De förhistoriska människorna hade fortfarande 44 tänder i stället för de 32 som de har idag (inklusive visdomständer). Medan de övre och nedre framtänderna hos jägar-samlare stod exakt ovanför varandra - det så kallade huvudbettet - utvecklades ett överbett hos människan vid den här tiden, där de övre framtänderna stod något ovanför de nedre och närmare underläppen.


Detta gjorde det lättare att uttala ett F eftersom det är ett så kallat labiodentalt ljud. I den här typen av ljud rör underläppen vid de övre framtänderna. Personer som har ett överbett har mycket lättare för detta; de behöver bara två tredjedelar av muskelkraften för att göra det. "I Europa finner vi en dramatisk ökning av labiodentala ljud under de senaste två årtusendena, vilket beror på den ökande förekomsten av bearbetad, mjukare mat, och som ytterligare drivits på av införandet av industriella malningsprocesser", förklarade Steven Moran, en av de forskare som under 2019 kommer att studera kopplingen mellan kost och uttal.


Samband mellan matvanor och språk

 

Forskarna använde sig av resultat från biologisk antropologi, fonetik och historisk lingvistik. I processen framkom gång på gång kopplingar mellan förändrade matvanor - till exempel införandet av en typ av skorpa i det antika Rom eller nya bearbetningsmetoder - och språk. Detta har dock inte alltid varit fallet. Vissa språkgemenskaper uppträdde tydligen särskilt konservativt och vägrade att ändra sitt uttal.


Att käkarna ändrades gjorde alltså uttal av ord som "Fahrrad (cykel)" eller "Vater (far)" möjligt överhuvudtaget - men det hade inte bara fördelar. De mindre käkarna gav oss också obearbetade visdomständer, trånga tänder och karies.


Anmärkning: Texten har översatts från en nyhetsartikel i tyska Stern av DeepL. Bara marginell korrekturläsning har gjorts. Den bygger egentligen på en artikel i Science 2019.

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Mars 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards