Senaste inläggen

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 7 jan 19:03

"Sverige är unikt i ett ödesmättat avseende: Vi talar svenska. 


Våra lagar är skrivna på svenska. Vår historia är skriven på svenska. Vi sjunger sånger, läser dikter och använder ordlekar som bara funkar hos oss. Att hålla den kulturen vid liv är upp till oss, inga andra. Vilket är oroande, eftersom vi är rent usla på att värna vårt eget modersmål.


'Svenskans ställning i skolan måste stärkas', krävde 238 svenskar på Expressen Debatt i mellandagarna. De anfördes av Svenska Akademiens Horace Engdahl, Peter Englund och Per Wästberg..."


Läs vidare här!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 7 jan 08:00

Filippa Mannerheim, lärare och skoldebattör, rekommenderar liksom kollegan Marcus Larsson Språkförsvarets öppna brev "Säkra svenskan som undervisningsspråk!", som båda har undertecknat.


 

I nuläget har Språkförsvarets öppna brev publicerats av Östersunds-Posten, Expressen, Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Dala-Demokraten, Blekinge Läns Tidning, Smålands-Posten och Nya Wermlands-Tidningen.

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 6 jan 08:00

Detta låter ju bra, återstår att se vad som verkligen händer. Det viktiga är inte vad politiker säger att de ska göra, utan vad de faktiskt gör i praktiken.


Hur vore det att även tillse att undervisning i Sverige, språkämnen undantagna, sker på... trumvirvel... svenska!?

 

Per-Owe Albinsson

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 5 jan 14:26

Ja, rubriken säger det mesta. Följde ni den traditionella Nyårskonserten från Wien på nyårsdagen? Vacker klassisk Straussmusik strömmade ut i atmosfären. OBS! Nyårskonserten sändes mellan kl. 11.15 till 14.45 på SVT2 den 1/1-2023.           


I pausen försökte kommentator Camilla Lundberg/SVT2 beskriva och förklara de manliga musikernas lite ovanliga kostymer/kläder.  Hon sade att musikerna bär enligt tradition de så kallade morning coats (suits) i programmet.Lundberg trodde nog att hon kommenterade för BBC i London istället, eftersom morning coat är det engelska ordet för just vårt jackett.


Jackett är emellertid ett etablerat svenskt ord i vårt språk sedan generationer. Ordet och kostymerna/kläderna kommer ursprungligen från Frankrike. Varför då använda sig av det engelska ordet för svenska jackett i direktsändningen på tv?  


Oförklarligt! Spökade kanske även här den svenska så kallade "engelska sjukan"? Det kan man faktiskt fråga sig.


C-G Pernbring

Helsingborg       


(Insändaren publicerades i Göteborgs-Posten under annan rubrik den 4 januari 2023)      


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)                                  


Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 5 jan 08:00

I en artikel från 2021 i Svensk Damtidning, som mest handlar om att Björn Ranelid har kritiserat Carola Häggkvist för hennes särskrivningar, omnämns också Språkförsvaret. All reklam är bra reklam…:


”Björn är faktiskt känd för att vara något av en ’språkpolis’. 2018 vann han till och med Språkförsvarets pris!

I juryns motivering tog man fasta på Björns förmåga att ’vakta’ det svenska språket:

– ’Ranelid är också oförbehållsamt skoningslös mot det han kallar slapphet och slarv i språket, mot dem som förvandlar språket till ’en kloak och container.’ ’De som är papegojor’ och ger ifrån sig betydelselösa läten.

– För Ranelid är språket kött och blod och har en omisskännlig stil. ’Ranelidska’ har med tiden blivit ett eget begrepp som vidgar och skänker nya toner och färgskiftningar till vårt svenska språk.”


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 4 jan 08:00

Göran Lund, som fortlöpande granskar Internationella Engelska Skolans behandling av det engelska språket i offentliga sammanhang, påpekar:


”Vad sägs om detta? Felaktig apostrof i ’student's’? Det heter ’national team’, inte ’country team’. Tala om svengelska när den är som värst. De måste ha särdeles tilldragande lärare eftersom de omtalas som ’aesthetic teachers’.… ”


  5444443Hans Bergström, företrädare för IES, skrev senast i Expressen:


”Att behärska, inte bara ”kunna”, engelska är en enorm tillgång för svenska ungdomar – ja även för det svenska samhället.”


Det vore kanske meningsfullt att börja med den egna personalen.


Observatör

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Se Dagens Nyheter! Tidigare har Östersunds-Posten, Expressen, Svenska Dagbladet, Blekinge Läns Tidning, Dala-Demokraten och Smålands-Posten publicerat det öppna brevet.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 3 jan 08:00

 


...skrev även under Språkförsvarets öppna brev angående undervisningsspråket i svensk skola.


Sunt förnuft

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Vilket skall det talade språket vara i mellannordiska möten och sammanhang på offentlig nivå? Svenska, norska och danska är närliggande språk, och det förutsätts, att personer i offentlig ställning skall vara utbildade att förstå varandras språk.
 Svenska/norska/danska med tolkning tillgänglig till/från finska och isländska
 Engelska
 Vet inte

Fråga mig

139 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2023
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se