Alla inlägg under november 2020

Av Nätverket Språkförsvaret - 19 november 2020 11:56

Svar på insändare av Jörgen Stenquist, vice VD Internationella Engelska skolan (IES), med rubriken "IES har goda resultat och hög lärarbehörighet", publicerad den 16 november.


Jag vänder mig inte alls mot Internationella engelska skolans pedagogik. Inte heller tvivlar jag på att skolan har goda resultat och hög lärarbehörighet. Det är numera allmänt känt.


Men modersmålet svenska ska alltid vara huvudspråk och första undervisningsspråk i alla svenska skolor, oavsett skolform. Det ska vara en regel för alla skolor som är registrerade i Sverige. Det är helt självklart! En typ av så kallade "språkbytesskolor" som IES bör inte få accepteras i vårt land. Dessutom är engelskan ännu inte registrerad som officiellt språk i Sverige (som svenskan är i Finland). Storbritannien har ju nu lämnat EU via brexit. Då kan väl knappast engelskan fungera som huvudspråk i EU så mycket längre? Engelskan är numera ett minoritetsspråk inom EU.


Varför bildas förresten inte franska, italienska eller tyska språkskolor också i Sverige? Varför inte vidga sina vyer, som det brukar heta. Våra moderna studenter borde i framtiden inte bara behärska engelska bra utan även ett par av de mer betydande EU-språken. Det främjar inte minst handels- och affärsförbindelserna i världen.


Dessutom är jag väldigt förvånad att friskolor generellt i Sverige är skattefinansierade. De är mer eller mindre skattesubventionerade. Föräldrarna borde betala för utbildning på friskolor. 

 

C-G Pernbring

Helsingborg     


(Insändaren publicerades i HD/NST den 19/11 2020)


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 18 november 2020 11:28

På morgonen den 10 november ringde jag till sist till SL, det vill säga Storstockholms Lokaltrafik, för att klaga över den alltjämt stillastående hissen i Slussen, den alltjämt stillastående rulltrappan i Örnsberg samt skyltningen på engelska i Slussen, vilket jag har skrivit om tidigare i Språkförsvarets nätdagbok: ”Ur funktion” och ”Felanmäld - reparatör på väg”. Jag klagade också över avsaknaden av rulltrappor i Slussen, denna viktiga knutpunkt för vägtrafik och kollektivtrafik i Stockholm med tunnelbanestation, Saltsjöbadens ändhållplats och bussterminal. 


I vanlig ordning fick jag tala med ”en digital medarbetare”, och i vanlig ordning begrep ”den digitala medarbetaren” inte ett ord av vad jag sade. När jag hade upprepat mitt ärende för många gånger för att det skulle vara bra för min hälsa och desperat ropade efter en riktig människa kopplade AI-rösten mig äntligen till en mänsklig röst.


Enligt kvinnan med den mänskliga rösten var hissen i Slussen felanmäld men inte rulltrappan i Örnsberg. När jag anlände till Örnsberg och upplyste spärrvakten om detta pekade han på en orangefärgad lapp vid rulltrappan där ärendenumret för felanmälan och datumet stod: 201020. Det hade alltså förflutit 21 dagar sedan rulltrappan felanmäldes! Spärrvakten sade med glimten i ögat till mig att reparatören bodde i Göteborg och saknade bil, så därför promenerade han till Örnsberg.


Det var konstigt att det stod ett ärendenummer och datum för felanmälan vid rulltrappan i Örnsberg, som enligt SL-kvinnan inte var felanmäld, medan det inte stod något ärendenummer och datum vid hissen i Slussen, som SL-kvinnan sade var felanmäld. 


Det var intressant att dagen därpå, alltså onsdagen den 11 november, upptäcka att anslaget vid hissen i Slussen var utbytt. Det första anslaget löd:


”Felanmäld

Out of Order


Felet är rapporterat 

och kommer att åtgärdas.

Tack för ditt tålamod.


För mer information

kontakta SL Kundtjänst 

08-600 10 00 eller

läs mer på sl.se.


Ärendenummer


Datum”


Det nya anslaget löd:


”Avstängd för reparation


Arbete pågår och vi gör allt för att avbrottet ska bli så kort som möjligt.


Kontakta stationspersonal om du behöver hjälp med alternativa vägar eller ring SL Kundtjänst på tel. 08-600 10 00.


Beräknas åter i drift den:


SL service disruption

——————————————

Closed for repairs


Work is underway and we will do our utmost to ensure the minimum disruption.”


 


Den engelska texten står nu som den ska med små bokstäver och längst ner under ett streck. Till vänster om texten är den brittiska flaggan - inte den amerikanska, vilket är förvånande då Sverige tyvärr börjar bli USA:s 51 delstat.


Christina Johansson

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 

Av Nätverket Språkförsvaret - 18 november 2020 08:00

 

"Backpack slut" ger kanske oönskade associationer hos kunder med engelska som modersmål.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 17 november 2020 16:50

Filippa Mannerheim går idag till angrepp mot friskolesystemet i Expressen. Angreppet är verkligen partipolitiskt obundet, eftersom hon kritiserar samtliga riksdagspartier. Hon skriver bland annat:


”När de lönsamma eleverna sugits upp av friskolan, står den kommunala skolan kvar med ett svårare elevunderlag och med helhetsansvaret för kommunens alla elever. Och när den kommunala skolans elevpeng måste höjas på grund av att uppdraget blivit mer krävande, höjs även friskolornas elevpeng och koncernernas vinster kan öka ännu mer. En bombsäker affärsmodell för riskkapitalbolag men ett förödande skattesvinn för svenska folket. 


Ni, politiker, har gjort vår gemensamma skola till en våt dröm för riskkapitalbolag.


För medan skoljätten Academedia, numera börsnoterat, gör en vinst på 556 miljoner kronor före skatt, ökar barngruppernas storlek på förskolan och överstiger kraftigt Skolverkets riktmärken. Medan Internationella engelska skolan (IES) presenterar en vinst på 254 miljoner, står många barn i klassrum utan läromedel och undervisas av utländska lärare utan svensk legitimation eller av behöriga lärare som tjänar 3000 kronor mindre i månaden än sina kommunala kolleger. Medan skolor och högskolor larmar om sjunkande kunskapsresultat, ökar glädjebetygen, då betyg blivit ett konkurrensmedel på marknaden. Medan friskolejättarna får hyresrabatt för att etablera sig i kommunerna, ratas barn med diagnoser eller annat modersmål än svenska, eftersom de är dyrare att undervisa.”


Språkförsvaret fokuserar på de engelskspråkiga friskolorna. Men helt klart är att friskolereformen, och bara friskolereformen, öppnade upp dörren för de skattefinansierade engelskspråkiga friskolorna. Språkförsvaret kommer för övrigt snart ut med antologin Språkbytesexperimentet i svensk skola – engelska till varje pris?


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 16 november 2020 19:52

I en debattartikel i dagens Expressen skriver Gunilla Svantorp bland annat:

 

”Samtidigt som IES säger sig vara missgynnade av skolpengen, talar deras årsredovisningar ett helt annat språk. Av årsredovisning 2018/2019 framgår att rörelseresultatet under året ökade med 36,9 procent till 208,6 miljoner kronor samt att ”En bättre balans mellan skolpengens och lärarlönernas ökningstakter” varit en del av förklaringen till det goda resultatet. Hög skolpeng och låga personalkostnader ger höga marginaler.  Vinstutdelningen det året blev hela 46,5 miljoner kronor. 


Det andra negativa remissvaret mot utredningen om en mer likvärdig skola har inkommit från Friskolornas riksförbund. De menar att skolpengsmodellen skapar en möjlighet för friskolor att kunna investera i fler skolor. Det är ett märkligt argument. För tanken med skolpengen är ju att den ska gå till våra barns skolgång, inte till privata företags möjlighet att expandera.”.  


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 15 november 2020 12:53

Fritt tolkat av den "tvåspråkiga" IES-skolans rektor, Damian Brunker, även (åtminstone tidigare) "Head of academics" - Svensk titel saknas! Oj! Vart tog tvåspråkigheten vägen här? Borta!


Friskolornas Riksförbunds självaste vd, Ulla Hamilton, gör samma alternativa tolkning av begreppet "tvåspråkighet" - till det svenska språkets, tillika hennes modersmåls, nackdel!


En mer verklighetstrogen benämning på IES är: Anglosaxisk språk- och kulturbytesskola, vars "produkt" är anglosaxiska mönstermedborgare finansierad av svenska skattebetalare. Vinsten? Ner i fickorna på amerikanskt riskkapital! "Vinsten" för Sverige: Språkbyte och ökad samhällssegregation!


Tyskarna lär, åtminstone förr i världen, ha talat om "Die dummen Schweden..." År 2020 vill jag tillskriva den nuvarande folkvalda majoriteten detta epitet.


Det svenska skolsystemet av idag är världsunikt när det gäller möjligheten att enkelt kunna starta skola, göra obegränsad vinst med minimal insyn i verksamheten, skeppa pengarna utomlands samt indoktrinera svenska elever i ett främmande språk och en främmande kultur.


Goddag yxskaft! Gör om och gör rätt! Svensk skolas a b s o l u t viktigaste uppgift är och måste vara att lära samtliga elever fullgod s v e n s k a - inte minst med tanke på den enorma integrationsutmaning som landet står inför.


Ja men... engelskan då? Den är redan obligatorisk i svensk skola och klarar sig alldeles utmärkt. Svenska elever är bland de allra duktigare - även utan språkbytesskolor. Dessutom är det viktigt med kunsksper i andra språk, då världen är m å n g s p r å k i g och Sveriges viktigaste handelspartner är - hör och häpna (?) - Tyskland! England är vidare på väg ut ur EU och "jänkarnas" måtto är, åtminstone för tillfället, "Amerika först!".


Svenska, och inget annat språk, är officiellt huvudspråk i Sverige sedan 2009 medan engelska överhuvudtaget inte är ett officiellt språk i landet - alltså inte ens ett officiellt minoritetsspråk om nu någon önskade sig eller trodde det.


Stå upp för det svenska språket!


Per-Owe Albinsson

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 15 november 2020 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång


Björn Afzelius - Tusen bitar


Söndagens svenskspråkiga dikt


Nu sover Sorg 


Nu sover Sorg och nu sover Skratt

och alla stjärnorna sova.

Men jag som vakat så mången natt

har ingen längtan att sova.

Jag måste vänta en stund och se

om inte något ska hända,

om inte någonting stort vill ske

förr’n natten lupit till ända.


Nils Ferlin


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 14 november 2020 12:38

Jensen grundskola skriver:


”Hösten 2021 startar JENSEN en helt ny grundskola i Bro Mälarstrand i Upplands-Bro kommun! Vi på JENSEN söker elever och föräldrar som har höga ambitioner. Vi söker dig som vill gå på en skola som värdesätter ordning och studiero, lärarledda lektioner och bildning.”


Va, kan man ha det utan att undervisa på engelska!?


Per-Owe Albinsson


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< November 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards