Alla inlägg under maj 2023

Idag torsdagen den 18 maj kl 20 ska TV4 visa programmet "Benjamin's", utannonserat som "Svensk underhållning".


 


Jag vädjar till er att kraftfullt protestera mot det felaktiga nyttjandet av engelsk genitivform på ett svenskt namn i ett svenskt sammanhang. Tyvärr har det gått så långt att många svenskar tycks tro att det är så man ska ange genitiv - t ex har en mycket stor andel av de (svenska) kennelnamn som registreras hos Svenska Kennelklubben utrustats med denna felaktighet. Och i min hemstad Umeå har en fransyska nyligen öppnat ett fik där hon serverar helt underbara croissanter och andra franska läckerheter. Men vad heter hennes fik? - jo "Laure's Fika"! En fransyska i Sverige använder sig alltså av engelsk genitiv på sitt namn! Man förstår då hur djupt rotad denna groteska felaktighet är...


Hälsningar

AE


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)



 

Jonas Borelius skriver på Språkförsvarets vänner på Facebook:


”Vet inte juristerna i Högsta domstolen att engelska inte är ett officiellt språk i Sverige? Känner juristerna inte till språklagen som antogs av Sverige Riksdag 2009? Språklag (2009:600)”


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 15 maj 2023 12:00

Siljan News rapporterar inledningsvis:


”1984 bildades föreningen Ulum Dalska för att rädda det älvdalska språket. Nu har det gått 39 år, men bit för bit närmar sig den livaktiga föreningen sitt mål, att få älvdalska erkänd som ett eget språk.

— Det tar tid att vända en atlantångare, säger Björn Rehnström som varit en av de drivande under den 39 år långa resan.

Björn satt vid ett bord på måndagen och log och det hade han all anledning att göra.

— Nu har vi tagit ett rejält kliv mot målet att få älvdalskan accepterad som ett eget språk.

— Finns nog ingen annan dialekt som tryckt på språkfrågan så mycket som just älvdalskan, säger Ida Karkiainen (S), som är ordförande i KU och som tillsammans med 14 kollegor tillbringade två dagar i Älvdalen.

Orsaken till Björns glädje är att alla de politiker som under åren gjort tummen ned för älvdalskan status som eget språk, nu ersatts av nya och betydligt mer positiva politiker i konstitutionsutskottet, KU. Under söndagen och måndagen valde tio av de femton ledamöterna att på en ledig dag besöka Älvdalen och få kunskap om vad de envisa älvdalsborna kämpat för så länge.

— Vi hanterar lagstiftningen kopplat till de här frågorna och älvdalskan är en fråga som uppmärksammats mycket i både riksdagsdebatter och motioner. Nu är det en ny mandatperiod och då kändes det som ett läge att åka hit, säger Ida.”


Det är naturligtvis fel att kalla älvdalskan en dialekt; det är ett eget språk och Ulum Dalska kämpar just för att det ska erkännas som ett sådant. Den lämpligaste termen i detta sammanhang är språkvarietet – inte dialekt.


Läs vidare här!


Observatör

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 14 maj 2023 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång


Magnus Bergman - SKULD


Söndagens svenskspråkiga dikt


Skuld & skam


Det är för mycket skuld och skam i

Sverige, sägs det.
För lite, säger jag.
Och det är fel svenskar som skäms.
För fel skuld.


Bodil Malmsten

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkfösvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 13 maj 2023 18:25

Jag, som har haft sagostunder för barn när jag arbetade som barn- och ungdomsbibliotekarie i Småland och Dalarna, tycker att det är synnerligen olämpligt att ”dragqueens”, som kallar sig ”Lady Busty" och "Miss Shameless Winewhore", alltså namn med sexuell underton, berättar sagor för barn på bibliotek. Det är inte bara engelskan som får mig att gå i taket. Barn ska inte sexualiseras och bli förvirrade i sina könsroller. Är det perversa pedofiler som agerar bakom kulisserna? ”Miss Shameless Winewhore” har lagt ut en bild som skulle kunna beskrivas som pedofilt material. Bilden visar en naken, onanerande man som håller i en buktalardocka med barnansikte. 


Barn ska få höra på fantasieggande sagor och härliga berättelser som berättelserna om den honungsälskande, lilla björnen Nalle Puh och hans vänner av Alan Alexander Milne.  Här ett exempel på ett underbart  replikskifte:


Nalle Puh: ”Vilken dag är det?”

 

Nasse: ”Det är i dag.”

 

Nalle Puh: ”Det är min favoritdag.”


Så över till den språkliga aspekten. Jag vänder mig mot ordet ”dragqueen” som tillsammans med andra engelska ord likt gökungar knuffar ut gamla, fina, svenska ord ur ordlistan. Inte nog med att det engelska ordet  ”dragqueen”/”drag queen” är med i Svenska Akademiens ordbok (SAOB) och Svenska Akademiens ordlista (SAOL) - även ”dragking”/”drag king” finns i ordboken och ordlistan med engelsk särskrivning och engelskt plural-s! Mitt förslag är att använda ”transdrottning” och ”transkung” i stället för de engelska orden ”dragqueen” och ”dragking”.


SAOB:


dragqueen drag­queenen drag­queens

eller

drag queen drag queenen drag queens

substantiv

[dräg´kwin] 🔊

 man som upp­träder i kläder som är typiska för mot­satt kön i under­hållande syfte

JFR dragking, transvestit

en drag­queen upp­trädde på festen

belagt sedan 1980


SAOL:


drag|­queen [dräg´koin långt i] substantiv ~en; pl. ~s 

• manlig drag­artist som imiterar en kvinna; till 2drag

Singular


en dragqueen

obestämd form

en dragqueens

obestämd form genitiv

dragqueenen

bestämd form

dragqueenens

bestämd form genitiv

Plural


dragqueens

obestämd form

dragqueens

obestämd form genitiv

dragqueensen

bestämd form

dragqueensens

bestämd form genitiv


SAOB:


dragking drag­kingen drag­kings

eller

drag king drag kingen drag kings

substantiv

[dräg´-] 🔊

 kvinna som upp­träder i kläder som är typiska för mot­satt kön i under­hållande syfte

JFR dragqueen

upp­träda som drag­king

belagt sedan 1997


SAOL:


drag|­king [dräg´kiŋ] substantiv ~en; pl. ~ar hellre än ~s 

• kvinnlig drag­artist som imiterar en man; till 2drag

Singular


en dragking

obestämd form

en dragkings

obestämd form genitiv

dragkingen

bestämd form

dragkingens

bestämd form genitiv

Plural


dragkingar (dragkings)

obestämd form

dragkingars (dragkings)

obestämd form genitiv

dragkingarna

bestämd form

dragkingarnas

bestämd form genitiv


Christina Johansson

Att göra en sådan film om en tid som var avgörande för Sveriges historiska utveckling efter utträdet ur Kalmarunionen på engelska är vidrigt. Däremot hade man kunnat acceptera några fraser på tyska, eftersom det språket säkert hördes på många håll i Gamla stan på 1500-talet. Liksom danska. Engelska är en helt främmande fågel i sammanhanget. Historieförfalskningen är upprörande. Manipulation av verkligheten. Hjärntvätt av de skyddslösa. Okunnigheten breder ut sig, men ”Min okunnighet är lika mycket värd som din kunskap” (Isaac Asimov), ett slags grotesk ”hyperdemokrati” som får en att tänka på några ökända sanningsförfalskare i ett par stora länder i vår tid, varav en torgför sådana absurda åsikter på Hollywoodsk engelska.


Lars N

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

ChatGPT lämnar följande svar:


"Språkförsvaret är en ideell organisation i Sverige som grundades år 2000 med syfte att värna om det svenska språket och dess ställning i samhället. Organisationen arbetar för att främja användningen av svenska språket i olika sammanhang och verka för att det svenska språket behåller sin ställning som ett levande och utvecklande språk.


Språkförsvaret driver en rad olika aktiviteter för att uppmärksamma och påverka språkfrågor i samhället. Bland annat publicerar de artiklar och debattinlägg om aktuella språkfrågor, arrangerar seminarier och föreläsningar om språkets ställning och utveckling, samt driver kampanjer för att främja användningen av svenska språket i olika sammanhang.


En av de frågor som organisationen har varit särskilt engagerade i är användningen av engelska och andra främmande språk i svenska sammanhang, till exempel inom akademin och näringslivet. Språkförsvaret har varit kritiska till den ökade användningen av engelska och anser att det kan få negativa konsekvenser för det svenska språkets ställning och utveckling.


Språkförsvaret är en oberoende organisation som finansieras genom medlemsavgifter och donationer från privatpersoner och företag."


ChatGPT "spånar" lite: Språkförsvaret bildades 2005 och inte får vi några donationer från företag heller.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


Av Nätverket Språkförsvaret - 12 maj 2023 08:00

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8
9 10 11 12 13 14
15
16
17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Maj 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards