Direktlänk till inlägg 25 februari 2024

På tal om omväxling på europeisk/EU-TV

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 25 feb 14:25

Måste berätta om en osannolik TV-upplevelse och program på tyska TV-kanalen ARD den 23/2. Programmet sändes mellan kl. 20.15- 0. 15. Troligtvis hade  programmet blivit "förbjudet"(?) på svensk TV och i svenska medier? Varför? 


Jo, antagligen för att artisterna sjöng på italienska och tyska i programmet. Vad hände då igår kväll? Det var otroligt! Jag trodde faktiskt jag drömde. Men fru Ingrid var vittne och kan bekräfta det. Vi kollade på den stora, fantastiska och påkostade "Opernball" 2024 från Semperoperan i Dresden. Den arrangeras varje år i februari. (Wien har förövrigt en liknande "Opernball" varje år även i februari). Mycket fin och elegant dans och musik med klassiskt och operainslag.


Kända operasångare från Tyskland och Europa framträdde. (Inga svenska emellertid!) Den sista timmen  av programmet blev lite modernare och då ägnades det istället åt schlager-/popmusik. 


Den tysk-italienske sångaren Giovanni Zarrella (verksam i Tyskland), med band, sjöng och presenterade många kända italienska/tyska låtar i programmet. Det blev verkligen en EU-kväll. De flesta sångerna sjöngs nämligen på italienska och några på tyska av Zarrella. Det vill säga inga sånger på engelska, för ovanlighetens/omväxlings skull. Vad säger ni? Otroligt och ovanligt, men sant!


Vad skönt att för en gångs skull höra klassiska italienska och klassiska tyska schlager-/poplåtar på TV! Så positivt att ha tillgång till europeiska-/EU kanaler på TV. Kan tilläggas att programmet textades både på italienska och tyska.


Vi hörs, Ciao, Ciao Volare!


C-G Pernbring

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

inga johansson

Söndag 25 feb 16:16

Tack för TV-tipset om kanalen ARD.
Jag ser varje dag på https://www.ndr.de/
och har stor glädje av detta.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 27 april 14:42


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)  ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 27 april 11:00

Forskare som inte har engelska som modersmål arbetar mycket hårdare bara för att hänga med, visar global forskning.   Numera är det nödvändigt att ha åtminstone grundläggande kunskaper i engelska i de flesta forskningssammanhang. Men samtidigt läg...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 26 april 10:47

  Tidsandan, från början ett tyskt begrepp, Zeistgeist, betyder tidsålderns och det dåvarande  samhällets anda och avser det intellektuella, kulturella, etiska och politiska klimatet under en viss tidsperiod. Det intressanta i begreppet är att Zeit...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 25 april 14:33

I radions "Förmiddag med" diskuterades idag denna fråga. Flera intressanta synpunkter, bland annat medverkade Olle Josephson, känd professor i nordiska språk. Programmet kan lyssnas på här.   Susanne L-A   (Denna nätdagbok är knuten till nätv...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:47


Vad hände? Svar: Verkligheten kom ifatt!     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29
<<< Februari 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards