Alla inlägg den 8 februari 2024

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 8 feb 08:00

Ur Sverker Sörlins bok ”Till bildningens försvar” citerar jag:


”….. Vi vill bevara öppenheten. Men hur skall den kunna bevaras utan att vår förmåga att se klart och skilja mellan klokhet, dumhet och ren propaganda eroderar i de mediala bubblor vi är instängda i?

  Det svar som intresserar mig är kunskap. Det finns förstås andra, men utan kunskap blir hanteringen av dessa utmaningar strängt taget omöjlig. Jag talar då inte i första hand om forskning, utan om kunskap hos medborgarna. Dess verkliga betydelse för oss är det arbete den gör för att hålla samhällen samman, skänka medborgarna en någorlunda gemensam förståelse av världen och samhället – en grund vi kan stå på tillsammans för att forma, förändra och förbättra. Kunskap gör, att vi kan bygga samhällen med trygghet och frihet, och säkra en klokare relation till livsbetingelserna runtomkring oss. 

  Vi måste kunna veta tillsammans. Det är detta jag kallar bildning.”


I språkligt sammanhang är min tolkning av Sverker Sörlin följande:

--- Att ”veta tillsammans” i Sverige betyder, att man skall kunna god svenska och därmed kunna göra sig förstådd och bemött i tal och skrift inom alla samhällets områden och sektorer. Svenska språket skall vara en självklarhet. Bristande kunskap i svenska vid en längre tids vistelse i Sverige är brist på bildning.

--- Att ”veta tillsammans” i Norden betyder, att man som svensk i tal och skrift skall kunna förstå och göra sig förstådd på norska och danska. Om förutsättning finns i hemmiljön skall finska också omfattas. Att använda engelska vid mellannordiska kontakter är brist på bildning.

--- Att ”veta tillsammans” i Europa betyder, att man som svensk i tal och skrift skall kunna förstå och göra sig förstådd på helst två av språken tyska, franska, italienska eller spanska utöver engelskan, gärna kryddat med något östeuropeiskt eller baltiskt språk. Bästa överraskningen internationellt är att bjuda på kunnande i värdlandets språk, och utländska personer på svenska skall berömmas. Enbart engelska vid alla europeiska kontakter ger en ytlighet i allt umgänge och är i grunden en brist på bildning.

--- Att ”veta tillsammans ” i världen betyder, att beroende på verksamhet, ju mer man lär om lokala förhållanden, och särskilt språk, desto bättre förutsättning finns att förstå lokala sammanhang. Skapande och enbart vistelse inom västerländska engelskspråkiga umgängesbubblor är brist på bildning. 


--- God bildning är också att stödja de svenska minoritetsspråkens överlevnad och utveckling i de lokala områden inom Sverige, där de har sin utbredning. 


Därför är jag medlem i Språkförsvaret!


Lars Fredriksson

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)








Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29
<<< Februari 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards