Alla inlägg den 2 februari 2024

Trots att jag är pensionär händer det att jag är i skolan som en helt vanlig lärare. Jag står i en vikariebank och jag besöker och undervisar i många grundskolor och gymnasier i Stockholmsområdet. Senast hamnade jag i en årskurs 1 för naturvetare på gymnasiet. Ämnet var språk, språkliga variationer och språksociologi. Eleverna var lugna och vi kunde ganska snart sätta igång. Jag lämnar en kort redogörelse för saker vi gick igenom. Eleverna fick uppgifter allteftersom i mindre grupper där de kunde diskutera innan de lämnade sina svar inför resten av klassen. Här är några saker vi pratade om. De flesta uppgifterna ledde till diskussioner och följdfrågor men här ger jag bara en överblick.


Sexologi? Pratar flickor och pojkar olika. Vad skiljer dem åt? Tjejerna pratar mera känslosamt och tystare. Killarna är mera rakt på och kanske lite råare.


Kronolekt? Talar din farmor/farfar mormor/morfar på samma sätt som du och dina kompisar? De pratar lite långsammare och skrovligare, lite mera skriftspråk, lite andra ord, till och med annan slang, blandar inte in så mycket engelska .


Sociolekt? Kanske lite som de pratar rinkebysvenska, lite slarvigare så att man hör lite grann hur de lever. Till exempel om man säger vi måste vidta åtgärder i ställer för vi måste fixa det här.


Dialekt? Det man talar inom ett visst område. Ja, men vad är det? vad utmärker en dialekt. Lite olika saker, uttal, ordförråd, grammatik. Min farsa från Piteå säger "fara" men vi säger åka eller dra.


Kodväxling? När man liksom pratar på ett sätt med kompisar men så skärper man sig i skolan och väljer andra ord och så...


Vad är ett språk? Ett sätt att kommunicera. det kan vara vad som helst, 1 plus 1 är två. Är det bara ett sätt att kommunicera? Kultur och identitet är också viktigt. Att man liksom vet vem man är.


Vad skiljer en dialekt från ett språk? Lång diskussion. Eleverna fick lyssna på Lena Willemark när hon läser julevangeliet utan att titta på texten för att se hur mycket de kunde förstå? 


Idiolekt? Fundera en stund på ditt sätt att prata, vad utmärker det, vad skiljer det från någon annan av dina kamrater. Ingen redovisning, mera ett sätt att reflektera.


Sedan pratade vi lite om antalet språk i världen, små och stora språk och språkdöd.


Glottofagi? När ett större språk "äter upp" ett mindre språk.


Slutligen fick  eleverna gå in på Språkförsvarets hemsida och läsa programförklaringen. Det var i stort vad vi hann med under dessa två timmar.


Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival, förklarar för GP varför festivalen fick skrota sin "levande" AI-affisch som skulle kunna prata med publiken. "AI:n trodde det var år 2041 och kunde inte längre prata svenska."


AR

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29
<<< Februari 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards