Alla inlägg den 7 februari 2024

Marcus Warnby, språkforskare vid Göteborgs universitet, undersöker och presenterar svenska gymnasieelevers förståelse av engelska inför högskolestudier. En stor del av kurslitteraturen för studenter är ju numera på engelska, även om undervisningen sker på svenska.


Resultaten i hans doktorsavhandling borde bli mer kända, och oroa fler. Det visar sig nämligen i de omfattande ordkunskapstester som han genomfört, att enbart en mindre del av de elever som fått betyg i Engelska 6, som ska förbereda för högskoleengelska, klarar av att läsa och förstå texter tillräckligt bra. Betoning på akademisk engelska och det ordförråd det kräver saknas nämligen i just den kurs som skall ge den nödvändiga grunden.


Detta är bara ett av många feltänk med den överdrivna betoningen på engelska inom högskolevärlden, alltså. Utan förståelse av mer än 90 % av orden i en text förstår man nämligen bara ungefär, eller knappt. Detta har ju konstaterats i många olika undersökningar.


Olle Käll


Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29
<<< Februari 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards