Alla inlägg den 23 februari 2024

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 23 feb 15:24


Språket utvecklas, men bör det alltid uppmuntras? Det skriver Staffan Dopping i en artikelserie Det hotade svenska språket.Att språk förändras är sedan länge stridsropet från språkliberala låt-gå-gurur som Språkrådets Lena Lind Palicki. Hennes bidrag i serien hade mycket riktig titeln inget problem att språket förändras! Svenskan påverkades faktiskt av tyskan under 1300-1500-talen. Ja, det tyskfärgade språket finns i exempelvis den första svenska bibelöversättningen.  Gustav Vasas bibel var den största kulturella manifestationen från hans tid som rikets konung som historikern Lars-Olov Larson skriver i sin biografi över kungen. Men, det finns en uppenbar elefant i rummet. Influenserna från Tyskland till ett på den tiden outvecklat Sverige innebar en höjning av landets kulturella nivå. Det är inte vad som sker idag, men i Språkrådets värld finns inte upp eller ner, det finns bara utveckling – och den är inte alltid bra.


De som ifrågasätter förändringen är så vana vid at utmålas som stofiler att de brukar gardera sig med att de inte är motståndare till all förändring (även Staffan Dopping gör det).



 Micheal O Gallchobhair: Jag är irländare och finner det obegripligt att ett land verkar vilja överge sitt språk frivilligt. Det kämpas hårt för att iriska ska överleva men ingen tror att det blir hela landets vardagsspråk igen. Skillnaden är att vårt språk utrotades av en kolonialmakt. 



A.R


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 23 feb 11:00

Den språkliga mångfalden på jorden är mycket mer djupgående och grundläggande än man tidigare trott. Men den smulas också sönder snabbt, skriver Ross Perlin i The Guardian den 22 februari.

 

I lingvistikens hjärta finns en radikal premiss: alla språk är lika mycket värda. Detta ligger till grund för allt vi gör på Endangered Language Alliance, en excentrisk storfamilj av lingvister, språkaktivister, polyglotter och vanliga människor, vars uppdrag är att dokumentera hotade språk och stödja språklig mångfald, särskilt i världens hyperdiversifierade städer.


Språk är ett universellt och demokratiskt faktum som skär genom alla mänskliga samhällen: ingen mänsklig grupp är utan det, och inget språk är överlägset något annat. Mer än ras eller religion är språk ett fönster mot de djupaste nivåerna av mänsklig mångfald. Den välkända kartan över världens cirka 200 nationalstater är ytlig jämfört med den föga kända kartan över dess 7 000 språk. Vissa språk kan vara specialiserade på att tala om melankoli, sjögräs eller atomstruktur; vissa grammatiker kan briljera med att konjugera verb medan andra briljerar med syntaktiska uppfinningar. Språk representerar tusentals naturliga experiment: sätt att se, förstå och leva som bör ingå i varje meningsfull redogörelse för vad det är att vara människa.


Användare av sanskrit, latin, grekiska, hebreiska, arabiska, persiska, mandarin, engelska och liknande har ständigt proklamerat att deras språk är heligare, mer perfekta eller mer anpassningsbara än de oskrivna, icke-standardiserade "dialekter" som de ser ner på. Men ur lingvistisk synvinkel är inget språk som används av en infödd talare på något sätt sämre, än mindre brutet. De allra flesta språk har alltid varit muntliga, medan skriftspråket är en relativt ny företeelse som är begränsad till en liten elit i ett litet antal mycket centraliserade samhällen. Att skriva är påtagligt en utbildad teknik för medveten kodning, i jämförelse med de naturliga och universella mänskliga beteendena att tala och underteckna.


Läs vidare här!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29
<<< Februari 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards