Alla inlägg den 6 februari 2024


Svenskan får allt mindre plats…


 

 Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

”Opinionsinstitutet Pew Research har frågat invånarna i 23 länder vad de uppfattar som viktigast för den nationella identiteten.


Ingenting är viktigare än språket. Nio av tio svenskar värnar om det svenska modersmålet – och där ligger svenskarna i linje med invånarna i många andra länder som Polen, Tyskland Italien, Spanien och Storbritannien.


Framför allt avviker svenskarna i undersökningen i synen på födelseland och religion. I de flesta av länderna i undersökningen uppger en majoritet av de tillfrågade att det är viktigt var man kommer från…


Men endast 19 procent av svenskarna i mätningen – knappt två av tio – tycker att födelselandet spelar roll för den nationella identiteten. Det är i linje med tidigare undersökningar från Pew Research. Andelen migranter i Sverige lyfts fram i rapporten som en förklaring.”


Men vissa politiker i Sverige, särskilt inte de som har öppnat dörren för expansionen av engelskspråkiga friskolor,  värnar i praktiken inte om det svenska språket.


Läs vidare här!


Observatör

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 6 feb 12:00

”Bamba” och ”sork” – har du koll på de här tio orden från olika delar av Sverige? Testet utgår från kunskaps­banken hos Institutet för språk och folkminnen.


Gå vidare hit!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29
<<< Februari 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards